Tuin en Balkon

Welkom Forums Tuin en Balkon

 • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 15 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #591
   pientje
   Bijdrager

   Gisteren het tweede gedeelte van de kippenren afgemaakt, helemaal in mijn alleentje. Had eerder deze week al ’n paar paaltjes geslagen, gewoon om te zien of ik dat zelf kon, en gisteren ben ik rustig verder gegaan, onder ’t motto ‘ik zie wel waar ’t schip strandt’. Maar ’t schip strandde helemaal nergens! De paaltjes gingen zonder veel problemen de grond in. ’t Gaas -een meter hoog- was weliswaar lastig te hanteren, maar ik ben van ’t wie-niet-sterk-is-moet-slim-zijn type en ik heb ’t met de nodige omwegen op z’n plek gekregen. En ’t al eerder door mijzelf gemaakte poortje ophangen bleek een eitje te zijn!

   En toen kon ik de tijdelijke afsluiting tussen de beide rendelen weghalen, en hadden de kuikens binnen vijf minuten door dat hun loopruimte bijna dubbel zo groot was geworden.
   mijn kippentuintje

  • #592
   Anoniem
   Inactief

   Wat LEUK Pientje! En wat zullen de kuikens blij zijn.;-)
   Wat een gezellige tuin heb je, en meerdere rozenbogen naast elkaar of zie ik dat verkeerd?
   Wat groeit daartegen als ik vragen mag?

  • #596
   pientje
   Bijdrager

   Yep. Drie rozenbogen achter elkaar zijn dat, die als ze helemaal begroeid zijn een groene gang vormen. Links staat er een clematis jouiniana praecox tegen, en daartussendoor ranken een paar exemplaren van ‘suzanne met de mooie ogen’. Rechts staat een clematis vitalba, met een hemelsblauwe klimmende winde. Helaas heb ik dit jaar met die clematis een snoeifout gemaakt, en de duiven hebben de zaailingen van de winde op één laat exemplaar na opgevroten. Volgend jaar beter….

  • #597
   Anoniem
   Inactief

   Mooi….! En romantisch..
   En leuk dat je door de rozenbogen door toch de diepte van de tuin blijft zien. (duim omhoog)

   Clematissen zijn zooo mooi….net als die klimmende winde trouwens.
   Ik heb ook een clematis, deze: clematis arabella

  • #598
   pientje
   Bijdrager

   Oooh, die is mooi!!! Dat dromerige blauw :love: :love: :love:

  • #603
   Anoniem
   Inactief

   Ja dat vond ik er ook zo mooi aan.
   Hij wordt niet zo heel hoog (1,5 tot 2 m. ongeveer), maar dat was ook de bedoeling voor de plaats waar ik ze gezet heb.

   Pientje, een snoeifoutje is niet zo erg, alleen jammer voor dit jaar, maar volgend jaar weer nieuwe kansen.;-)
   We maken allemaal weleens een foutje toch.
   Bij een clematis hangt het tijdstip van snoeien af van wanneer hij bloeit.
   Vroegbloeiende moet je in de zomer (na de bloei) terugsnoeien.
   En die ik heb moet in het voorjaar gesnoeid worden.

  • #659
   pientje
   Bijdrager

   Ja, ik wist wel dat ik in de herfst niet aan die clematis moest gaan knippen, maar toen ’t tijd werd om de afgestorven blauwe winde te verwijderen die ertussen groeide heb ik dat gevoeglijk vergeten….

   Ik zag trouwens op de foto pas goed hoe onevenwichtig de boog eruit ziet door de verschillende groeiwijze van de twee clematissen. De jouiniana links vormt een mooie bossige struik, terwijl de montana aan de rechterkant alleen maar de hoogte in wil en z’n onderste paar meter er altijd ’n beetje kaal en pierig uitzien. Tijd voor verandering dus. Ik heb mijn oog laten vallen op trachelospermun jasminoïdes ‘star of toscane’‘ Die groeit ongeveer op dezelfde manier als de clematis jouiniana, heeft ook van die kleine bloemetjes en ruikt bovendien heerlijk. ’t Is wel een vrij langzame groeier, maar dan hèb je na ’n paar jaar ook wat…

  • #666
   Anoniem
   Inactief

   Die is ook mooi, Pientje!
   En mocht die toch ook tegenvallen, dan kun je er altijd nog voor kiezen om aan beide kanten dezelfde clematis te zetten.
   Vaak mest geven, het zijn echte “veelvraten” wat dat betreft.;-)
   Maar dat wist je vast al.

  • #1008
   Anoniem
   Inactief

   Een paar nieuwe aanwinsten voor mijn tuin gekocht, ben er zo blij mee!
   Deze heester:

   En een aantal van deze prachtige Delphiniums:

   Dat worden straks echte blikvangers in de tuin, vind ze zo mooi….

  • #1040
   pientje
   Bijdrager

   Prachtig Witje!!! Heerlijk om ’n tuin te hebben waar je dat soort moois kunt laten groeien….

  • #1069
   Anoniem
   Inactief

   @Pientje: Zeker weten.

  • #1235
   Anoniem
   Inactief

   @Pientje, Wel handig gedaan met die paadjes, zodat je overal goed bij kunt.

   Zal wel wat te doen hebben, als ik thuis kom.

  • #1379
   pientje
   Bijdrager

   Heb ’n paar jaar geleden voor weinig geld een jonge strelitzia gekocht, onder andere omdat ik helemaal wèg ben van de combinatie blauw-met-oranje.

   Die bloeien pas ’n jaar of acht nadat ze gezaaid zijn, en daarom zijn bloeiende of bloeirijpe exemplaren veel duurder dan degenen die nog ’n aantal jaartjes te gaan hebben. Omdat ik meer tijd heb dan geld heb ik gekozen voor ’n jonkie, dat ik met liefde en zorg heb opgekweekt tot de ruim ’n meter hoge plant die ’t nu is, en er zit duidelijk een bloem aan te komen.

   Ikke blij & trots, maar tegelijkertijd ook bezorgd : zo’n bloemknop heeft máánden nodig om tot ontwikkeling te komen, en dat betekent dus dat de bloei plaats zal vinden in de winter, wanneer deze vorstgevoelige plant niet buiten kan staan. Gauw achter de laptop gekropen om te kijken of dat zo hoort, en of er wat aan te doen valt. En snotvergeme, ’t staat zowat op elke site die informatie biedt over kuipplanten : strelitzia’s bloeien in de winter! Sufkip, daar gaat dus je mooie plannetje voor een oranje-blauwe exoot op ’t zomerterras….

   Plan B : een oranje canna. Zelfde bladvorm, bijna dezelfde exotische uitstraling, en nog gemakkelijker te overwinteren ook. Maar evengoed blijf ik ’t jammer vinden van de strelitzia. Enfin, die gaat van de winter dus op Marktplaats, dat er iemand anders blij mee is…

  • #1380
   Anoniem
   Inactief

   Oh wat jammer Pientje, alle moeite voor niets…

   Als ik je nog een tip mag geven voor een (vind ik) prachtige echt blauwe bloeier, deze Agapanthus is zo mooi:

   Niet winterhard, dus of beschermen in de winterperiode of binnen laten overwinteren.
   Maar mooi is hij hè?
   Bloeitijd ca. juli-aug.

  • #1384
   pientje
   Bijdrager

   Ja, prachtig! Maar ongeschikt voor mij, want een subtropische plant die moet overwinteren bij temperaturen beneden de 8 graden. In mijn zolder’orangerie'(verwarming dicht, ramen open) is ’t meestal zo rond de 15 graden, een temperatuur die zich beter leent voor echt tropische planten zoals de clerodendron ugandese

   Ook mooi toch, met die bloemetjes die net kleine vlindertjes lijken? ’t Is trouwens ook een goede vlinderplant, wat altijd mooi meegenomen is.

   En in de volle grond groeit bij mij echt niks behalve ’t aller-allertaaiste spul dat zowel tegen extreme wortelconcurrentie als tegen schaduw kan…

   Maar met die canna moet ’t wel lukken denk ik. En lantana camara

   doet ’t ook al jaren fantastisch, ondanks ’t feit dat-ie ’s winters eigenlijk net iets te warm staat – maar da’s ook net onkruid. Brugmansia’s heb ik ook geprobeerd, maar die groeien te snel. Tegen de tijd dat die aan bloeien toe zijn staan ze in zulke grote potten dat ik ze geen twee trappen meer op krijg.

   Mijn volgend experiment : Plumeria frangipani

   Tropisch, groeit niet heel snel, laat zich goed snoeien tot miniboompje en geurt ook nog eens heerlijk… Is knap prijzig als bloeiende plant, maar je schijnt ze vrij gemakkelijk zelf te kunnen zaaien, en dat ga ik nu dus proberen – is er financieel ook geen man overboord als ’t niet lukt.

  • #1393
   Anoniem
   Inactief

   Die is prachtig, Pientje, en wat ontzettend leuk, die bloemetjes die inderdaad net vlinders lijken, grappig!
   Helemaal omdat het dan ook nog een vlinderplant is.;-)
   De overige planten vind ik ook mooi (ik vind bijna alle planten wel mooi), maar zelf zou ik alleen niet zo snel voor oranje kiezen.
   Smaken verschillen…;-)

Weergave van 15 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.