Tuin en Balkon

Weergave van 286 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #2315
   pientje
   Bijdrager

   Gisteren het tweede gedeelte van de kippenren afgemaakt, helemaal in mijn alleentje. Had eerder deze week al ’n paar paaltjes geslagen, gewoon om te zien of ik dat zelf kon, en gisteren ben ik rustig verder gegaan, onder ’t motto ‘ik zie wel waar ’t schip strandt’. Maar ’t schip strandde helemaal nergens! De paaltjes gingen zonder veel problemen de grond in. ’t Gaas -een meter hoog- was weliswaar lastig te hanteren, maar ik ben van ’t wie-niet-sterk-is-moet-slim-zijn type en ik heb ’t met de nodige omwegen op z’n plek gekregen. En ’t al eerder door mijzelf gemaakte poortje ophangen bleek een eitje te zijn!

   En toen kon ik de tijdelijke afsluiting tussen de beide rendelen weghalen, en hadden de kuikens binnen vijf minuten door dat hun loopruimte bijna dubbel zo groot was geworden.
   mijn kippentuintje

  • #2316
   Anoniem
   Inactief

   Wat LEUK Pientje! En wat zullen de kuikens blij zijn.;-)
   Wat een gezellige tuin heb je, en meerdere rozenbogen naast elkaar of zie ik dat verkeerd?
   Wat groeit daartegen als ik vragen mag?

  • #2320
   pientje
   Bijdrager

   Yep. Drie rozenbogen achter elkaar zijn dat, die als ze helemaal begroeid zijn een groene gang vormen. Links staat er een clematis jouiniana praecox tegen, en daartussendoor ranken een paar exemplaren van ‘suzanne met de mooie ogen’. Rechts staat een clematis vitalba, met een hemelsblauwe klimmende winde. Helaas heb ik dit jaar met die clematis een snoeifout gemaakt, en de duiven hebben de zaailingen van de winde op één laat exemplaar na opgevroten. Volgend jaar beter….

  • #2321
   Anoniem
   Inactief

   Mooi….! En romantisch..
   En leuk dat je door de rozenbogen door toch de diepte van de tuin blijft zien. (duim omhoog)

   Clematissen zijn zooo mooi….net als die klimmende winde trouwens.
   Ik heb ook een clematis, deze: clematis arabella

  • #2322
   pientje
   Bijdrager

   Oooh, die is mooi!!! Dat dromerige blauw :love: :love: :love:

  • #2327
   Anoniem
   Inactief

   Ja dat vond ik er ook zo mooi aan.
   Hij wordt niet zo heel hoog (1,5 tot 2 m. ongeveer), maar dat was ook de bedoeling voor de plaats waar ik ze gezet heb.

   Pientje, een snoeifoutje is niet zo erg, alleen jammer voor dit jaar, maar volgend jaar weer nieuwe kansen.;-)
   We maken allemaal weleens een foutje toch.
   Bij een clematis hangt het tijdstip van snoeien af van wanneer hij bloeit.
   Vroegbloeiende moet je in de zomer (na de bloei) terugsnoeien.
   En die ik heb moet in het voorjaar gesnoeid worden.

  • #2383
   pientje
   Bijdrager

   Ja, ik wist wel dat ik in de herfst niet aan die clematis moest gaan knippen, maar toen ’t tijd werd om de afgestorven blauwe winde te verwijderen die ertussen groeide heb ik dat gevoeglijk vergeten….

   Ik zag trouwens op de foto pas goed hoe onevenwichtig de boog eruit ziet door de verschillende groeiwijze van de twee clematissen. De jouiniana links vormt een mooie bossige struik, terwijl de montana aan de rechterkant alleen maar de hoogte in wil en z’n onderste paar meter er altijd ’n beetje kaal en pierig uitzien. Tijd voor verandering dus. Ik heb mijn oog laten vallen op trachelospermun jasminoïdes ‘star of toscane’‘ Die groeit ongeveer op dezelfde manier als de clematis jouiniana, heeft ook van die kleine bloemetjes en ruikt bovendien heerlijk. ’t Is wel een vrij langzame groeier, maar dan hèb je na ’n paar jaar ook wat…

  • #2390
   Anoniem
   Inactief

   Die is ook mooi, Pientje!
   En mocht die toch ook tegenvallen, dan kun je er altijd nog voor kiezen om aan beide kanten dezelfde clematis te zetten.
   Vaak mest geven, het zijn echte “veelvraten” wat dat betreft.;-)
   Maar dat wist je vast al.

  • #2732
   Anoniem
   Inactief

   Een paar nieuwe aanwinsten voor mijn tuin gekocht, ben er zo blij mee!
   Deze heester:

   En een aantal van deze prachtige Delphiniums:

   Dat worden straks echte blikvangers in de tuin, vind ze zo mooi….

  • #2764
   pientje
   Bijdrager

   Prachtig Witje!!! Heerlijk om ’n tuin te hebben waar je dat soort moois kunt laten groeien….

  • #2793
   Anoniem
   Inactief

   @Pientje: Zeker weten.

  • #2959
   Anoniem
   Inactief

   @Pientje, Wel handig gedaan met die paadjes, zodat je overal goed bij kunt.

   Zal wel wat te doen hebben, als ik thuis kom.

  • #3103
   pientje
   Bijdrager

   Heb ’n paar jaar geleden voor weinig geld een jonge strelitzia gekocht, onder andere omdat ik helemaal wèg ben van de combinatie blauw-met-oranje.

   Die bloeien pas ’n jaar of acht nadat ze gezaaid zijn, en daarom zijn bloeiende of bloeirijpe exemplaren veel duurder dan degenen die nog ’n aantal jaartjes te gaan hebben. Omdat ik meer tijd heb dan geld heb ik gekozen voor ’n jonkie, dat ik met liefde en zorg heb opgekweekt tot de ruim ’n meter hoge plant die ’t nu is, en er zit duidelijk een bloem aan te komen.

   Ikke blij & trots, maar tegelijkertijd ook bezorgd : zo’n bloemknop heeft máánden nodig om tot ontwikkeling te komen, en dat betekent dus dat de bloei plaats zal vinden in de winter, wanneer deze vorstgevoelige plant niet buiten kan staan. Gauw achter de laptop gekropen om te kijken of dat zo hoort, en of er wat aan te doen valt. En snotvergeme, ’t staat zowat op elke site die informatie biedt over kuipplanten : strelitzia’s bloeien in de winter! Sufkip, daar gaat dus je mooie plannetje voor een oranje-blauwe exoot op ’t zomerterras….

   Plan B : een oranje canna. Zelfde bladvorm, bijna dezelfde exotische uitstraling, en nog gemakkelijker te overwinteren ook. Maar evengoed blijf ik ’t jammer vinden van de strelitzia. Enfin, die gaat van de winter dus op Marktplaats, dat er iemand anders blij mee is…

  • #3104
   Anoniem
   Inactief

   Oh wat jammer Pientje, alle moeite voor niets…

   Als ik je nog een tip mag geven voor een (vind ik) prachtige echt blauwe bloeier, deze Agapanthus is zo mooi:

   Niet winterhard, dus of beschermen in de winterperiode of binnen laten overwinteren.
   Maar mooi is hij hè?
   Bloeitijd ca. juli-aug.

  • #3108
   pientje
   Bijdrager

   Ja, prachtig! Maar ongeschikt voor mij, want een subtropische plant die moet overwinteren bij temperaturen beneden de 8 graden. In mijn zolder’orangerie'(verwarming dicht, ramen open) is ’t meestal zo rond de 15 graden, een temperatuur die zich beter leent voor echt tropische planten zoals de clerodendron ugandese

   Ook mooi toch, met die bloemetjes die net kleine vlindertjes lijken? ’t Is trouwens ook een goede vlinderplant, wat altijd mooi meegenomen is.

   En in de volle grond groeit bij mij echt niks behalve ’t aller-allertaaiste spul dat zowel tegen extreme wortelconcurrentie als tegen schaduw kan…

   Maar met die canna moet ’t wel lukken denk ik. En lantana camara

   doet ’t ook al jaren fantastisch, ondanks ’t feit dat-ie ’s winters eigenlijk net iets te warm staat – maar da’s ook net onkruid. Brugmansia’s heb ik ook geprobeerd, maar die groeien te snel. Tegen de tijd dat die aan bloeien toe zijn staan ze in zulke grote potten dat ik ze geen twee trappen meer op krijg.

   Mijn volgend experiment : Plumeria frangipani

   Tropisch, groeit niet heel snel, laat zich goed snoeien tot miniboompje en geurt ook nog eens heerlijk… Is knap prijzig als bloeiende plant, maar je schijnt ze vrij gemakkelijk zelf te kunnen zaaien, en dat ga ik nu dus proberen – is er financieel ook geen man overboord als ’t niet lukt.

  • #3117
   Anoniem
   Inactief

   Die is prachtig, Pientje, en wat ontzettend leuk, die bloemetjes die inderdaad net vlinders lijken, grappig!
   Helemaal omdat het dan ook nog een vlinderplant is.;-)
   De overige planten vind ik ook mooi (ik vind bijna alle planten wel mooi), maar zelf zou ik alleen niet zo snel voor oranje kiezen.
   Smaken verschillen…;-)

  • #6375
   Anoniem
   Inactief

   De vogel´s (koolmees, pimpelmees, merel en tortelduif) zijn ook druk aan het eten,
   van de voedertafel. Mogelijk nog wel een appelvink gezien of heet die anders?

  • #8044
   Anoniem
   Inactief

   Binnenkort komen er nog een paar van deze bij in mijn tuin, vind het zo’n prachtige kleur…, echt hemelsblauw:

  • #8053
   pientje
   Bijdrager

   Inderdaad Witje, beeldschoon

   Ik heb deze als nieuwste aanwinst:

   Al vermoed ik dattie bij mij (maar ’n paar uur volle zon per dag) wat paarser zal uitvallen dan ’t exemplaar op de foto…

   Ik heb d’r toch weer zo’n zin in hè, in m’n tuintje! ’t Groeit ook allemaal ongelofelijk hard op dit moment; eergisteren had ik nog maar ’n paar groene blaadjes aan m’n epimediums, vandaag is ’t randje vóór de kippenren al helemaal groen aan de zonnigste kant, en aan de andere kant (waar nauwelijks tot helemaal geen zon komt) kan ik zien dat ook daar ’t hele bordertje is volgegroeid, ondanks dat Koosje Kip daar van de winter heeft lopen rondkrabben en -plukken. In feite heeft ze de tuin meer goed dan kwaad gedaan : , alle afgestorven groen heeft ze afgeplukt, eike- en beukeblad keurig netjes tussen de plantjes uitgekrabd en op de stoep gedeponeerd en de aarde tussen de plantjes heeft ze prachtig losgewoeld. Véél beter dan ik ’t met m’n handkrabbertje voor elkaar kan krijgen 🙂 Denk dat ik komende winter de poortjes van de ren maar gewoon open laat, zodat de Dotjes ook mee kunnen tuinieren.

   De dames zijn nu dusdanig aan ’t leggen dat ik eieren moet gaan weggeven. Eerst maar aan directe buren (die moeten tenslotte ’t gekakel aanhoren 😉 ) en daarna aan iedereen die ik ’n plezier wil doen. Wat ’n rijkdom toch weer, wat een overvloed, die puntgave eiwitbommetjes te kunnen uitdelen. Al weet ik ook wel dat verreweg de meeste mensen er verder geen gedachte aan wijden, ik ben me altijd bewust van de intrinsieke kostbaarheid van een ei…

  • #8993
   Anoniem
   Inactief

   In deze tijd van het jaar is het wel weer actueel, dus daarom even een linkje.

   Voor degenen die -misschien- het idee hebben dat azijn een milieuvriendelijk middel is om onkruid in de tuin te bestrijden, niets is minder waar:

   Onkruid bestrijden met azijn? Liever niet!

  • #9840
   pientje
   Bijdrager

   Vanochtend weer ‘ns flink aan de gang geweest in m’n tuintje. Ik vond ’t vierkante perkje midden in de tuin erg saai nu de boshyacinthen zijn uitgebloeid, dus heb ik in ’t weekend uren achter de laptop gezeten om te zoeken naar plantjes die ’t eventueel zouden doen in kurkdroge grond met ’n hoop wortelconcurrentie in de schaduw. Toch nog flink wat gevonden, dus ’n paar alternatieve beplantingsschema’s gemaakt met lijstjes van te kopen planten.

   Punt is wel dat je nooit zeker weet of planten die ’t bij ’n ander goed doen onder dergelijke moeilijke omstandigheden bij jou ook gedijen, of zelfs maar overleven. Vanochtend besloot ik derhalve om voorlopig helemaal niks nieuws te kopen maar te roeien met de riemen die ik heb, i.e. planten die ik in de voortuin heb staan, waar ’t net zo beschaduwd is en bijna net zo droog. Er stond onder andere ’n joekel van een varen die nog uit ons mam d’r tuintje komt en die inmiddels te groot was geworden. Die heb ik nu midden in dat perkje gezet, en daardoor alleen al ziet ’t er ’n stuk levendiger uit. Verder heb ik de lage, bodembedekkende goudaardbei aangevuld met even lage bodembedekkertjes uit de voortuin : maagdenpalm en lievevrouwenbedstro die ’t daar al jaren prima staan te doen. Door de verschillende bladvormen zal ’t perkje straks ’n stuk minder saai ogen, terwijl ’t toch dat gazon-achtige rustpunt vormt dat elke tuin nodig heeft.

   En toen zat ik dus van top tot teen onder ’t zand en toen ben ik als ’n gek gaan gieteren. Denk dat ik minstens 250 liter water de tuin heb in gesjouwd, waarna ’t tuintje helemaal fris oogde, en ik eruit zag als een varken na ’n modderbad. Maar ’t was zalig om te doen, en ’t weer was er precies goed voor, en nu voel ik me heerlijk voldaan en deugdzaam 🙂

  • #9849
   Anoniem
   Inactief

   Ik kan me voorstellen hoe mooi dat zal staan Pientje, die varen…
   Het zijn zulke mooie planten…die geven altijd een grote sierwaarde aan de tuin, vind ik.
   Heb je een wintergroene varen in het perkje gezet?

  • #9850
   pientje
   Bijdrager

   Hij is niet helemaal winterhard; bij strenge vorst bevriest-ie soms voor ’n deel. Meestal blijft-ie groen, maar evengoed knip ik in ’t voorjaar ’t oude blad eraf. Al is ’t maar om goed te kunnen zien hoe de nieuwe bladeren zich prachtig groen en fris ontrollen uit die rare bruine krullen….

  • #11217
   pientje
   Bijdrager

   ’t Was vanmiddag zo lekker buiten in de schaduw dat ik een campingmatje en een kussen op de stoep heb gelegd en ‘even’ ben gaan liggen. Een dik uur later werd ik wakker….

  • #11218
   Anoniem
   Inactief

   Met deze temperaturen kom ik niet op mijn bolon kun je
   Dan niet wezen

  • #11219
   Anoniem
   Inactief

   Balkon

  • #11230
   Anoniem
   Inactief

   De Buxus is op sommige punten wit, van de droogte of schimmel?
   Over een tijdje zie ik het wel.

  • #11234
   sASkia1954
   Bijdrager

   @ Habets
   Is het misschien buxusmot? Dat schijnt momenteel een plaag te zijn…

  • #11245
   Anoniem
   Inactief

   @ sASkia, daar kun je gelijk in hebben.

   Mijn moeder laat de buxus uit de tuin halen.
   Bij haar is wel gespoten, wat niet heeft geholpen.
   Tegen de Buxusmot kun je weinig doen,
   alleen hopen dat vogeltjes (welke soort?) het lekker vinden.

   Ik wacht nog even af.

  • #11251
   pientje
   Bijdrager

   Dat je weinig tegen buxusmot kunt doen is een fabeltje. ’t Beestje is heel goed te bestrijden met pyrethrum, een natuurlijk middel. Je moet ’t wel ’n paar keer herhalen, en ’t verdient aanbeveling om je buxus tegelijkertijd goed te bemesten, maar hij kan weer helemaal gezond worden hoor!

  • #11252
   Anoniem
   Inactief

   Ja, zeker wat aan te doen Habets.
   En wat Pientje zegt over het bemesten is ook heel belangrijk, want anders heb je kans dat je buxus straks niet alleen last van de buxusmot heeft, maar ook nog last krijgt van de zgn. buxusschimmel.
   Door de buxusmot verzwakt de buxus namelijk, dus vandaar dat bemesten ook echt nodig is.

   Succes.

  • #11255
   Anoniem
   Inactief

   Als ik bij een bouwmarkt kom, dan koop het spul wat Pientje zeg.
   Bedank voor de tip.

  • #11257
   Anoniem
   Inactief

   …en dan niet vergeten ook gelijk buxusmest mee te nemen. 😉

  • #11259
   Anoniem
   Inactief

   Mijn hibiscussen staan momenteel in bloei, zo mooi…echt genieten deze prachtige bloemen:

  • #11265
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   Prachtig, Sneeuwwitje!!

   Ik heb wel wat met bloemen en dieren in bijna onnatuurlijke kleuren als blauw/blauwpaars ……zoals blauwe hortensia’s, blauwe vissen, blauwe vogels (vooral de pauw) ….

  • #11267
   Anoniem
   Inactief

   @Coverlady: Ja vind ik ook prachtig, blauwe bloemen geven een heel aparte sfeer aan de tuin, ruimte, rust….
   Ik vind ze stuk voor stuk geweldig, van hemelsblauw tot blauwpaars.

  • #11268
   pientje
   Bijdrager

   Zuchterdezuchterdezucht… Jaloersmakend mooi zijn ze, die blauwe hibiscussen…

   Door de aanhoudende droogte worden de meesjes steeds brutaler in hun zoektocht naar water. Ze komen nu ook overdag drinken uit mijn vogelbad, als de hondjes binnen zijn. Gisteren kwam er zelfs eentje gauw even ’n slokje nemen terwijl ik in de tuin zat…

  • #11270
   Anoniem
   Inactief

   Leuk, Pientje.
   Ik heb hier een merel, die lijkt wel bijna “tam”.
   Zeker als ik net water heb gegeven en als ik aan het schoffelen ben volgt hij me op de voet. 😉
   Op een paar plaatsen in de tuin heb ik waterschaaltjes neergezet, met dat warme weer ververs ik het water extra vaak, want het wordt anders vies en bovendien ook warm.
   Eten, drinken, schuilplaatsen…dan hoeven ze niet zo ver te vliegen met die warmte om te vinden wat ze nodig hebben.

  • #11282
   Anoniem
   Inactief

   De Buxus krijg gedroogte koemest en kalk (Aldi).
   De plant mag al blij zijn dat ik hem verwen, maar niet te veel.
   Probeer wel rekening te houden, welke plant kalk wil en niet.

  • #11823
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   Had bedacht, dat het kunstgras wel van het balkon gehaald kon worden, maar vanmorgen toen hulp er was, het vergeten te doen …..
   Het viel me net weer in, er komt een klap regen aan en dus moest het nu maar naar binnen, terwijl het buiten niet regent en het kunstgras dus droog is …..
   Heb het opgerold en binnen gezet, later doe ik er wel een touwtje omheen en zoek ik er een plekje voor (berging beneden is te vol) ……
   Maar ik hoef het iig niet meer ergens te drogen laten liggen, een ieniemini zorgje minder …… 🙂

  • #12325
   Anoniem
   Inactief

   Twee mooie trosrozen in de tuin gezet:

   Behalve dat ze prachtig zijn, geuren ze ook nog eens heerlijk.
   Blij mee!

  • #12326
   Anoniem
   Inactief

   De buxus voor de tweede keer bespoten.
   Hoelang zal ik wachten, om te weten of
   het geholpen heeft?

  • #12328
   Anoniem
   Inactief

   @Habets: Dat zul je gewoon zelf een beetje in de gaten moeten houden.

   Info van internet:
   Een zwaar aangetaste struik kun je beter in zijn geheel verwijderen om verspreiding te verminderen. Overige planten kun je behandelen met Pyrethrum Spray, Luxan Pyrethrumspray en Spruzit Vloeibaar. Deze middelen zijn gebaseerd op een combinatie van de werkzame stoffen piperonylbutoxide en pyrethrine.

   Genoemde producten zullen meerdere keren toegepast moeten worden omdat met 1 behandeling niet alle rupsen geraakt zullen worden en er het gehele jaar nieuwe rupsen gevormd zullen worden. Herhaal de bespuiting een of twee keer, steeds na 12 dagen. De bestrijding zal alleen effect hebben op de jongere rupsen, oudere rupsen, poppen en eitjes worden hiermee niet bestreden.

  • #12330
   pientje
   Bijdrager

   Oh wat mooi Witje, die blauwpaarse roosjes! Weet je ook hoe ze heten? Ik heb ooit ’n hele erge, hele langdurende rozenfiep gehad, en daar heb ik ’n blijvende interesse in rozen aan overgehouden.

   Ben me nu aan ’t inlezen over rozen die je in potten kunt houden De pot moet dan wel minstens even diep zijn als de roos hoog is, dus ’t moeten wel laagblijvende struikjes zijn. Daar staat tegenover dat je ze ’s winters niet binnen hoeft te halen. Wel de pot goed inpakken, maar dat is zo moeilijk niet….

  • #12331
   Anoniem
   Inactief

   @Pientje: Jawel. 😉
   Rosa Minerva.
   Het is -op dit moment- de meest “blauwe” roos die er is.
   Dus die kon ik natuurlijk weer niet in het tuincentrum laten staan. 😉

  • #12332
   Anoniem
   Inactief

   @Sneeuwwitje, bedankt voor de informatie.

  • #12333
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   @ Sneeuwwitje: Prachtig!!

  • #12691
   Anoniem
   Inactief

   Ben in de achtertuin bezig,
   om “B” eruit te halen.
   In de voortuin wacht ik nog even,
   totdat die helemaal dood is.
   Er kan een hoop in de GFT-container,
   omdat die toch al dood is.

  • #14059
   Anoniem
   Inactief

   De laatste restje Buxus uit de voortuin
   gehaald. De opsluitband wat hoger gelegd.
   Nu een stukje niet meer gelijk met pad niveau,
   maar ongeveer vier centimeter erboven.

  • #16158
   pientje
   Bijdrager

   Een van de redenen die ik had bedacht om toe te kunnen geven aan m’n tuinkriebels (Kriebels? Zeg maar gerust jeuk. Onbedáárlijke jeuk!) was dat ik de emaille emmertjes vrij wilde hebbem om er viooltjes in te planten. Lichtblauwe, dat combineert zo mooi met ’t oranjerood gevlamde emaille, daar word ik altijd weer vrolijk van. Gisteren laat in de middag nog gauw even naar ’t tuincentrum gefietst, waar ze voor de variatie eens precies hadden wat ik hebben wilde. Drie traytjes met lichtblauwe viooltjes gescoord, en ter verhoging van de lentefeestvreugde ook nog eentje met oranje-bordeauxrode. Plus ’n zak speelzand voor de kippen.

   Ondertussen is ook m’n roos bezorgd, dus als de zon straks ’t terras bereikt ga ik heerlijk aan ’t potteren

  • #16162
   Anoniem
   Inactief

   Leuk, Pientje!
   Mag ik vragen welke roos je gekocht hebt?

  • #16169
   pientje
   Bijdrager

   Rosa Friesia. Niet te groot om in (een joekel van) ’n pot op ’t terras te zetten, oersterk, ‘speelse groeiwijze'(zegt ’t etiket) en volgens ’t boekje heerlijk geurend. M’n liefje wat wil je nog meer…

  • #16170
   Anoniem
   Inactief

   Dat is een hele mooie roos!
   Ik heb hier ook een paar heerlijk geurende rozen…staan pas sinds afgelopen jaar in de tuin dus ik ben heeeel benieuwd hoe ze het dit jaar zullen gaan doen….
   Ze hebben nu al tot diep in het najaar gebloeid dus dat belooft nog wat. 🙂

  • #16197
   Anoniem
   Inactief

   @Pientje, Een mooie Paasroos of zit ik er naast?
   Zie dat Pasen pas op 21 en 22 april is.
   Best wel een lange tijd (twee maanden), dat die zo mooi blijft.

   In de voortuin, komen de bollen ook alweer uit de grond.
   De Liguster heeft wel blaadjes verloren, was het z’n strenge winter?
   Kan mijn niet herinneren dat die blaadjes verlies.

  • #16208
   Ian
   Bijdrager
  • #16213
   pientje
   Bijdrager

   Dat liedje zit dus al dagen in mijn hoofd Er zijn weliswaar heel veel rozenliedjes, maar bij mijn weten maar één over ’n gele roos…

   Tuinieren is vooruitzien, zeggen ze, dus ik heb van ’t snoeisel van m’n abutilons stekken genomen. De potten waarin de ouderplanten nu staan kunnen nog een of twee jaar mee en ’t seizoen daarna gaan ze in zo’n lelijke zwart plastic kweekpot. Rietmat eromheen zodat ik daar niet tegenaan hoef te kijken, en aan ’t eind van de zomer gaan ze op marktplaats omdat ik ze dan niet meer naar ’t winterverblijf gesjouwd krijg. Tegen die tijd zijn de stekjes hopelijk uitgegroeid tot volwaardige planten die hun plaats kunnen innemen.

  • #17588
   pientje
   Bijdrager

   De voorbereidingen voor de zomer zijn in volle gang : begonia’s en canna’s staan opgepot in ’t orangeriekamertje en de lobelia’s, klimmende winde en suzanne-met-de-mooie-ogen zijn ingezaaid.

   Buiten heb ik de hele kippenren inmiddels voorzien van ’n houten rolbordertje dat voorkomt dat de aarde uit de ren in de smalle border met epimediums ervoor terechtkomt. De overtollige aarde die er al lag heb ik tussen de plantjes uitgekrabd, zodat de border wat lager is komen liggen en ik van de zomer water kan geven zonder dat ’t linea recta van de planten af de kippenren in loopt. Verder heb ik op cruciale plekken 30 cm hoog tuingaas geplaatst dat Noortje uit de planten moet houden – de verleiding om zo dicht mogelijk bij de kipjes te komen is simpelweg te groot voor haar, en soms probeert ze zelfs onder ’t gaas van de ren door te graven. Nou zijn epimediums, in tegenstelling tot wat hun Nederlandse naam ‘elfenbloem’ doet vermoeden heel sterke planten, maar van grote lompe teckelklauwen tussen hun wortels zijn ze niet gediend. Ik kan nu, na een kleine week, al zien dat de planten die achter een gaasrandje staan beter en sneller opkomen dan die waar Noor nog bij kan. Nog ’n paar metertjes van dat gaas bijhalen dus, en misschien ook maar meteen ’t middenperk aanpakken?

   Net als de rest van de tuin ligt ’t er allemaal schots, scheef en krom bij, maar ’t is functioneel en op de een of andere manier past het bij mij…

  • #17992
   Anoniem
   Inactief

   Vandaag in de voortuin bezig geweest. Het perkje waar de buxus in zat,
   omgespit en koemest onder het omspitten gedaan (dus ongeveer 30 cm. onder
   het maaiveld).
   In het stuk stekjes gedaan van de Taxus gedaan.
   Dat gisteren mee genomen van een landgoed.

   Dus even afwachten of die wilt aanslaan.

  • #18081
   pientje
   Bijdrager

   Vorig jaar had ik een net gespannen over de teiltjes waarin ik ’s zomers kruiden voor de kippen kweek, om de duiven eruit te houden. Dat was niet alleen tamelijk onhandig, maar oogde ook rommelig en lelijk. Nu een simpele constructie van hout en gaas gemaakt over ’t muurtje waar de teiltjes op staan, met een scharnierend bovenpaneel voor gemakkelijke toegang. Handig & netjes, en ik bedacht later dat ik er met behulp van wat stevig plastic ook nog ’n kasje van kan maken – kan ik ’n paar weken langer doorgaan en eerder beginnen met kweken.

   Terwijl ik toch bezig was met hout en verf ook maar gelijk een ‘fruitbordje’ gemaakt voor de kippen : ’n plankje aan de schutting bevestigd met twee heel grote rechtopstaande spijkers erin, waar ik twee halve appels of sinaasappels op kan prikken. Lag er toevallig ook nog ’n niet meer zo fris appeltje op de fruitschaal om ’t uit te proberen. Resultaat! Vanochtend geen spoor van appel meer te bekennen, terwijl los in de ren gegooide appeltjes altijd maar half worden opgegeten – de andere helft vind ik dan later vertrapt onder ’t zand.

  • #21241
   pientje
   Bijdrager

   Gisteren de begonia’s, de canna en de eenjarige klimmers buiten gezet. Is zoals te doen gebruikelijk weer te vroeg, maar de plantjes zijn dan zó toe aan meer licht & lucht dat ik ’t er maar op waag. De sutherlandii’s hebben zelfs al bloemetjes, en de ipomoa’s groeiden ver over hun steunstokjes heen. In geval van nood kunnen de begonia’s wel ’n nachtje naar binnen, en de klimmers hebben een gaasconstructie tegen duivenvraat waar ik gemakkelijk iets tegen eventuele vrieskou overheen kan hangen.

   Toen ik klaar was met potteren ’t marmeren tuintafeltje z’n jaarlijkse schrobbeurt met groene zeep gegeven, waren m’n handen ook weer gelijk mooi schoon 😉 Nu nog ’n fles waterglas bestellen om de lekkende vogeldrinkschaal waterdicht te maken, en dan kan m’n tuintje helemaal zomerklaar gaan staan wachten op de buitenbank die ik van ’t vakantiegeld ga kopen 😀

  • #21244
   Anoniem
   Inactief

   Leuk, Pientje!

   Heerlijk hè, zo lekker bezig zijn in de tuin.
   Ik heb onlangs nog een paar van deze gekocht, vind ze zoooo mooi….!

   Ik heb er nu die in het voorjaar bloeien, in de zomer én tot ver in het najaar.
   Zo kan ik bijna het hele jaar genieten van deze prachtige bloemen.

  • #21286
   Reiziger
   Bijdrager

   Dat ziet er mooi uit, Sneeuwwitje! 🙂

  • #21289
   Anoniem
   Inactief

   Dank je wel, Reiziger! 🙂

  • #21304
   Anoniem
   Inactief

   hallo allemaal, hier ben ik weer even.

   is het monnikskap @Sneeuwwitje? ik ben altijd in de war monnikskap en ridderspoor; ik vind ze beiden erg mooi.

   vlak bij mijn volkstuin heft iemand een grote pergola voor het huis gebouwd voor de blauwe regen. die vind ik ook zo mooi en bovendien heerlijk geuren. toch, zo mooi als die jaar heb ik ‘m niet eerder gezien; wat ’n pracht!!
   Alles bloeit geweldig mooi dit voorjaar. eerst de magnolia’s, toen de perenbomen, toen de kersen en tot nu de appelen…..
   bij jullie in de omgeving ook?

  • #21306
   Anoniem
   Inactief

   Wat leuk je weer eens tegen te komen hier, Carolina!

   Het is monnikskap inderdaad.
   De bloemen lijken veel op die van ridderspoor.
   Maar ridderspoor is zo gevoelig voor slakkenvraat, daarom heb ik ze vervangen voor monnikskappen. 🙂

   Blauwe regen is ook schitterend!
   Hier staat ook alles heel mooi in bloei overal, en het groen allemaal even mooi en fris…geweldig om te zien.

   Heb je je volkstuintje nog steeds?

  • #21307
   Anoniem
   Inactief

   Ja hoor en nog steeds met veel plezier!
   Jan’ vindt het er ook heerlijk en we gaan zo vaak als mogelijk.

   heb jij je konijnen nog?

  • #21315
   Anoniem
   Inactief

   Ja, die heb ik nog.
   Twee lieverds!
   Fijn dat jullie nog steeds zoveel plezier beleven aan de volkstuin!

  • #21381
   Reiziger
   Bijdrager

   Hallo Carolina, leuk om je hier weer te ontmoeten. 🙂

   Volgens mij zijn Ridderspoor en Monnikskap familie van elkaar.
   Prachtige planten maar heel giftig.
   https://www.animaatjes.nl/mini-plaatjes/mini-plaatjes/dansen-en-zingen/REDanceZsirtaki02HL.gif http://wp.zedd2test.com/wp-content/uploads/2017/07/reiziger.gif

  • #21383
   Anoniem
   Inactief

   Ja, klopt Reiziger.
   Bijen en hommels zijn gek op monnikskappen, ze kruipen er helemaal in! En dan achterstevoren er weer uit. Zo grappig om te zien. 🙂

  • #21384
   Anoniem
   Inactief

   hoi Reiziger, ik vind het ook leuk
   voor even he, je kent me inmiddels. ik ben een grotere zwerver dan het paarse mannetje onderaan jouw posts, haha

   oh, zijn ze beiden giftig? ik dacht een van beiden en ja nu weet ik ook weer waarom ik ze nooit heb, voor de honden. maar prachtig inderdaad (in de tuin van de buren zonder hond)

  • #21387
   Anoniem
   Inactief

   vandaag ben ik eens lekker gaan ‘brassen’ in het tuincentrum. ook prachtige planten gekocht en nog wat stenen voor bij de vijver. dan Jan opgehaald en meteen naar de tuin gereden. planten erin gezet en verder wat gerommeld. op de tuin was het toch nog warm, gewoon in mn hempie. heerlijk!

   mn balkon staat vol met zaaigoed. allerlei groenten en bloemen. maarja nu heb ik inmiddels op de tuin ook weer veel gekregen dus wat ik dubbel heb kweek ik op voor mijn dochter, kan zij het op haar tuin zetten. vooral spitskool heb ik veel.

   ik eet nu een keer per week fruitarisch. als dat doorzet is het straks afgelopen met de spitskool.
   als het doorzet dat ik helemaal fruitarisch wil gaan leven, doe ik dat na de spitskool, zo beslis ik nu.

  • #21388
   Anoniem
   Inactief

   dat doen ze ook in de leeuwenbekjes @Sneeuwwitje

  • #21390
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   Zwaait even naar Carolina1 :zwaai:

  • #21421
   pientje
   Bijdrager

   Fruitarisch Carolina? Gotsamme meid , daar is ’n mensenlichaam toch helemaal niet op ingesteld?

   Ik begrijp dat je één van de Altijd Zoekenden bent, en ik begrijp misschien ’n beetje waar dat vandaan komt. Maar kun je niet zoeken op plekken waar je gezondheid geen gevaar loopt?

  • #21427
   Reiziger
   Bijdrager

   Leuk, die bijen, Sneeuwwitje! Het is deze tijd ook heel goed om te zorgen dat er veel bijen komen en blijven. https://www.animaatjes.nl/mini-plaatjes/mini-plaatjes/bijen/animaatjes-bijen-22997.gif`

  • #21471
   Anoniem
   Inactief

   Jazeker, Reiziger!
   Het gaat helemaal niet zo goed met de bijen, dus ik mag ze héél graag een handje helpen. 😉

  • #21607
   Reiziger
   Bijdrager

   Hier is een actiegroep opgericht om de bijen te redden.
   Ze hebben het voor elkaar gekregen dat de tuin rond de wijkgebouwen volgezet wordt met wat men “onkruid” noemt.
   Al die bloemen zijn prachtig om te zien en ik zou zelf wel een bij willen zijn als ik dat zie. https://www.animaatjes.nl/smileys/smileys-en-emoticons/overig/redelijkblij.gif
   Het helpt wel, want er komen hier veel bijen en hommels. https://www.animaatjes.nl/mini-plaatjes/mini-plaatjes/bijen/animaatjes-bijen-22997.gif

  • #21609
   Anoniem
   Inactief

   Vanavond nog wat rupsen uit mijn Kardinaalsmuts gehaald,
   hij staat er niet goed bij. Het blad is geribbeld en ziet er niet gezond uit.

  • #21614
   Anoniem
   Inactief

   Wat een geweldig initiatief, Reiziger!
   Heel veel “onkruid” is prachtig!
   Wat fijn en leuk voor de bijen en hommels (en vlinders), dat zouden ze van mij wel in veel meer wijken/buurten mogen doen.

   Ik vind het altijd erg leuk om deze diertjes in de tuin te hebben, leuk om naar te kijken, leuk om ze te helpen, en het geeft altijd zo’n heerlijk zomers gevoel. 🙂

   @Habets: Er is waarschijnlijk toch nog hoop voor je kardinaalsmuts, zo lees ik hier:

   Kardinaalsmuts wordt soms belaagd door de rupsen van de stippelmot ponomenta cagnagellus die een struik geheel kaal kunnen vreten. De mot weeft tussen de takken talloze spinsels die geel met zwart gespikkelde rupsen herbergen.Tijdens de nazomer zitten de daaruit voortgekomen vlindertjes, wit met zwarte stippen, op de bloemen in de tuin, b.v. op de gulden roede. Kaalgevreten struiken ontwikkelen snel weer nieuwe bladeren en staan er na de langste dag van het jaar (eind juni) door de nieuw groeiimpuls (ook wel St. Janslot genoemd) weer florissant bij.

   Dus hopelijk komt het uiteindelijk toch weer goed…..

  • #21615
   pientje
   Bijdrager

   Ja, da’s de keerzijde van al die leuke vlindertjes op je bloemen : de rupsen waar die vlinders uit voortkomen moeten ook eten, en die zijn met ’n beetje nectar niet tevreden 😉

  • #21617
   Anoniem
   Inactief

   Dat kun je, deels, voorkomen door bijv. in een hoekje in de tuin een stuk of wat waardplanten te zetten.
   Met een beetje mazzel laten ze de rest van de planten dan (grotendeels) met rust. 😉

  • #21631
   Anoniem
   Inactief

   Dus ff w8en tot na juni,
   met de Kardinaalsmuts.
   voor de tip.

  • #21704
   Anoniem
   Inactief

   ik zag vanmorgen een zwanenbloemplant te koop…….en kon de verleiding niet weerstaan
   ik hoop dattie het naar de zin heeft straks in de rand van mijn vijver

  • #21707
   Anoniem
   Inactief

   Ik moest hem even opzoeken om te zien hoe hij er precies uitziet, Carolina.
   Maar hij is mooi!
   Dat zal prachtig staan aan de rand van je vijver.

  • #21709
   Anoniem
   Inactief

   Zwanebloem
   Zwanebloem plant

   Zwanenbloem, pagina van Wikipedia.

  • #21832
   Anoniem
   Inactief

   Mijn clematissen staan alweer in de knop, ik verheug me zo op de prachtige bloemen!
   Dan zullen ze er weer zo uitzien:

  • #21833
   Anoniem
   Inactief

   dankjewel voor de foto @ Habets; mijn plant(enmandje) staat in de vijver en hoewel het mei is zing ik, “vol verwachting klopt ons hart….”

   ja de clematissen vind ik ook heel mooi. ik heb er ook twee in andere kleuren en sluit niet uit er nog ’n paar bij te kopen.
   een enkele keer kom je ze tegen in bosschages in de buurt (in Amsterdam tenminste) van die kleinbloemige soorten. op de plaats van de bloemen komen na de bloei een soort dikke pluizen (ik zeg het met mijn woorden) en ik zag eens kerstversiering, dan hadden ze die ranken met pluizen langs de deurpost vastgemaakt en omwikkeld met kleine lampjes. Dat vond ik toen zo mooi!
   Het is al jaren geleden dat ik het zag, toen waren er nog geen kleine LED lampjes; nu, met al die dingen op batterij zou het nog makkelijker gaan

  • #21834
   Anoniem
   Inactief

   @Carolina: Ja klopt, dat is bij de clematissen die ik heb ook zo.
   Dat ziet er na de bloei ongeveer zo uit als op deze afbeelding:

   Het lijkt me met lichtjes ook héél mooi!

  • #21837
   Anoniem
   Inactief

   precies!! mooi he?!

  • #21840
   Anoniem
   Inactief

   Jazeker, prachtig…

  • #21849
   Esther
   Bijdrager

   mooie foto,s van bloei en na de bloei.prachtig hoor !! ik hoop dat mijn gestreepte roze clematis het ook weer gaat doen,ook al is de pergola r niet meer.

  • #21851
   Anoniem
   Inactief

   is er dan iets anders waar ze tegenaan kan klimmen @ Esther?

  • #22013
   Anoniem
   Inactief

   hehe, mn broek is geknipt en Jan uitgelaten, nu nog wat tijd voor mij…..
   Dit jaar heb ik mn tuin veranderd. Natuurlijk is Janna, alias Katherina Kleikluit erbij en wilde ik en haar een stukje ruimte geven en groenten blijven kweken

   mijn tuin is een lange rechthoek die ik nu als met een kruis in vier stukken heb gedeeld. Niet met een meetlat, daar geef ik niks om. Het stuk rechts vooraan is dit jaar voor de bonen. Ik heb er al erwten, peulen en twee soorten tuinbonen staan en sinds vandaag 6 bloemkolen want dat is mijn grootste beperking al staat die niet in het lijstje bij mn profiel, ik zaai te graag en te veel; elk jaar. En met elk kiemplantje ga ik dan een ’troetel-relatie’ aan en die moetmoetmoet dan natuurlijk regens in mijn tuin
   rechts achter ligt mijn kas met twee terrasjes en daar wordt een hutje gebouwd

   links voor is siertuin met een stro bed voor Jan en ik maag daar ook soms zitten van haar, veel vaste planten, een flinke vijver en daartussen prop ik het dan helemaal vol met eenjarige ’troetel-plantjes’
   links achter is een stuk voor de blad- wortel- en knolgroenten
   tja dat is al tjokvol. vorig jaar had ik er een pastinaak laten bloeien en daar het zaad van gewonnen en nu zag ik dat ze zichzelf ook nog royaal had uitgezaaid dus heel veel pastinaak cadeau dit jaar n r staan ook wortelen, bieten, sla, spinazie (4 soorten) koolrabi, rode kool, groene kool, broccoli en wat ik nog vergeten ben

   en ja dan heb ik op mijn balkon nog al die eenjarige bloeiers en groenten die nog een plekje moeten vinden, schorseneren, prei, spitskool (ik noem maar wat)
   zucht
   de zomerbonen moeten nog gezaaid worden
   en door de hele tuin staan fruitboompjes; 3 appels, 2 peren en 1 kers, plus struiken met verschillende bessen

   nu neem i elk dag plantjes mee om uit te poten en een dezer dagen zal ik op het balkon de bonen zaaien
   jaja, we hebben het nog druk, Jan en ik

  • #22114
   Anoniem
   Inactief

   Dat klinkt allemaal heel leuk, mooi een gezellig!
   Mag ik vragen wat voor vaste planten en eenjarigen je hebt staan in het stuk siertuin?

  • #22118
   Anoniem
   Inactief

   gisteren kreeg ik een grote kluit Margrieten, die heb ik in 3 gedeeld
   vaste planten…ik weet vast niet van alles een naam. veel lavendel in ieder geval en geurende rozen. Clematis en Kamperfolie, geurende klimrozen, Asters 2 soorten, van dat mos met van die piepkleine witte bloempjes, onze lieve vrouwen bedstro natuurlijk, vergeet me niet, verschillende Irissen, Calla’s, 1 Pioenroos, Struikpioen, Hortensia’s, Duizendschoon, Leeuwenbekje, Slaapmutsjes, Akelei in verschillende kleuren, Dahlia’s en wat ik nog vergeten ben
   oh, de frambozen staan daar ook evenals 3 japanse esdoorns (kleiner soort) een appelenboom en een perenboom en ohja en hibiscus extreem met bloemen zo groot als een boterhambordje in zuurstokroze
   dan heb ik gezaaid, zinnea, blauwe morgenbloem, zonnebloem, juffertje in het groen, korenbloem, stokrozen (maar daar komt niet veel van op) Afrikaantjes (tussen de groenten) oost indische kers, nog eenklein dingetje waarvan ik de naam niet zo snel meer weet en dat wat ik nog vergeten ben.
   wat zei ik? propvol !
   En de mooiste bloem is er alleen als ik er ook ben, op een bedje van stro….

  • #22119
   Anoniem
   Inactief

   en jij Sneeuwwitje, wil jij jouw tuin ook beschrijven?

  • #22124
   Anoniem
   Inactief

   @Carolina, oh dat klinkt allemaal heel mooi én gezellig!
   Ik hou wel van een weelderige tuin. 🙂
   Pioenen, prachtig…en akelei is ook zo’n mooie..ach eigenlijk alles!

   en jij Sneeuwwitje, wil jij jouw tuin ook beschrijven?
   Ja hoor. 🙂

   Ik heb een hele romantische tuin, die bovendien fijn is voor vogeltjes, vlinders, bijen, kikkertjes, salamanders, egeltjes etc. Hij is nog niet helemaal af. Met verschillende borders, ronde vormen en slingerpaadjes. En een oude, ronde waterput die ik ook gebruik, met zo’n ouderwetse kraan erop. 🙂
   Verder een mooie boom, vlinderstruiken, hibiscussen, monnikskappen, salvia’s, muurbloemen, vrouwenmantels, ceanothussen, campanula, asters, clematissen en niet te vergeten prachtige rozen!
   Dat zijn nog lang niet alle planten, en er komen er nog steeds bij.
   En een mooi begroeid poortje waarna je weer in een ander gedeelte van de tuin komt.
   Een heel leuk doorkijkje is dat.
   Ook heb ik een leuk watertje gemaakt.
   Verder maak ik ieder jaar mooie hanging baskets en potten met verschillende eenjarigen waar ik mooie combinaties mee maak.
   Het ziet er allemaal heel romantisch uit, maar daar hou ik nu eenmaal heel erg van.
   Ik pluk ook bloemen uit mijn tuin, want bloemschikken vind ik ook heel leuk om te doen.
   Er staan ook diverse kruidenplanten in mijn tuin.

   Zoals gezegd is e.e.a. nog niet af en ben ik vast wel het nodige vergeten op te noemen.
   Maar je krijgt vast wel een beetje een beeld ervan zo?

   In ieder geval verveel ik me niet hoor. 🙂

  • #22126
   Anoniem
   Inactief

   je, ik heb er, denk ik, wel een beeld bij. Jouw tuin lijkt me groter dan mijn sier-gedeelte en tegen je huis aan kun je je gevel er ook in betrekken. verder denk ik dat er wel overeenkomsten zijn met mijn tuin hoewel ik er meteen bij moet zeggen dat ik absoluut niet netjes ben. nergens
   ik kan heel goed tegen wan-orde, beter dan tegen orde.
   ik hou ervan als de tuin me verrast, verhip wat staat daar nou weer te bloeien, zoiets.
   dit jaar heb ik mijn vijver flink vergroot en de grond die daar vanaf kwam op mijn groententuin gegooid. Daar komen nu tot mijn grote verrassing en vreugde overal slaapmutsjes op; dat vind ik dan zo’n geschenk! en ik laat ze er staan in al hun tere kwetsbaarheid tussen de bonen
   ja van jouw tuin zou ik ook wel kunnen houden, denk ik.
   dankjewel voor het delen!
   ik ben er blij mee maar heb geen zin om plaatjes te zoeken, haha

  • #22130
   Anoniem
   Inactief

   @Carolina: Ja, klopt. Ik heb de gevels er ook inderdaad bij betrokken.

   Ja wat netjes betreft ben ik daar dan wel iets anders in.
   Het is een weelderige tuin, maar dan wel zo dat het toch netjes is, maar op zo’n manier dat dat ook weer niet te erg opvalt en het lijkt of het allemaal “vanzelf” zo groeit.
   Kun je me nog volgen, haha. 😉

  • #22134
   Anoniem
   Inactief

   ja ik denk dat ik het begrijp
   dat is in ieder geval goed voor mn ego

   ik heb vandaag wat eenjarig spul geplant en eea water gegeven
   als ik moe word zit ik lekker in de zon, tuinkabouters en zo opnieuw te schilderen
   zit nog steeds met woede-vlagen, dat belemmert me grote dingen te doen maar kabouters schilderen en wieden…..heel nuttig en ontspannend

  • #22144
   pientje
   Bijdrager

   ’t Is maar goed dat ik zo geneigd ben tot tevredenheid met m’n eigen omstandigheden Sneeuwwitje en Carolina, anders zou ik nog jaloers worden op de bloemenweelde die jullie kunnen laten groeien 😉

  • #22146
   Anoniem
   Inactief

   Oh, maar Pientje, jij hebt ook een hele leuke tuin!
   En kippen in de tuin…dat lijkt me ook fantastisch en geweldig leuk!

  • #22151
   pientje
   Bijdrager

   Dat is ook zo Witje, en ik geniet er ook elke dag weer van. En ’n mens kan niet alles hebben, toch?

  • #22152
   Anoniem
   Inactief

   De tuin van Het Loo,
   is niet aan Habets besteed.

   Als ik tijd heb en bewolkt weer is,
   de heg snoeien in de voortuin.

  • #22157
   Anoniem
   Inactief

   Pientje, een tuin hoeft niet groot te zijn om er een paradijsje van te maken, dat kan al in een stadstuintje en zélfs op een balkon. 🙂
   En nee, een mens kan zeker niet alles hebben, maar dat hóeft ook niet. 🙂
   Zo blijft er tenminste altijd nog wat te wensen en te dromen over, dat is ook leuk!

  • #22162
   Anoniem
   Inactief

   ja, ik noem mijn ene balkon het fruittuintje (drie keer raden wat daar staat) en het andere balkon het kruidentuintje (daarover mogen jullie vier keer raden)
   Op beide balkons past dan nog net een stoel en in het fruittuintje past dan ook nog mn spinnewiel en dan is het propvol maar met de dieren op schoot hebben we het dan toch nog allemaal gezellig
   en regelmatig verschrikkelijk warm!

  • #22203
   Reiziger
   Bijdrager

   Laat me raden, Carolina: aardbeien als fruit en tomaten als groenten?

  • #22323
   Anoniem
   Inactief

   de bonen zijn gezaaid. ik heb dit jaar voor het eerst ook roze peultjes uit Azie waarvan zowel het blad als de peul en het zaad te eten zijn (droogboontjes) hoewel het laatste twee keer gekookt moet worden om te ‘ontgiften dus die bewaar ik liever om volgend jaar mee te zaaien.
   ze schijnen in de bloei ook een grote sierwaarde te hebben…..ik ben benieuwd.

   afgelopen week heb ik de heilige lotus gezaaid.
   het zaad moest eerst licht geschuurd en dan 48 uur geweekt
   nu staat het in zeer natte grond, afgedekt met plastic
   brrrrr ik kan bijna niet wachten tot het op komt

  • #22342
   Anoniem
   Inactief

   Ik ben ook wel benieuwd, Carolina, hoe dat eruit ziet.
   Foto t.z.t.?

   Ik heb een mooie blauwe hortensia gekocht, zo mooi……!
   Vergelijkbare foto van internet:

   Nu zorgen dat hij ook blauw blijft.
   Maar da’s geen probleem.

  • #22344
   Anoniem
   Inactief

   op het fruitbalkon een kersenboompje, een rode kruisbes en ’n bergje aardbeien
   op het kruidenbalkon koriander, peterselie en selderij natuurlijk, munt en bieslook (zal nog aangevuld worden)

   ja die blauwe Hortensia is mooi! ik heb horen zeggen dat je daar zo nu en dan een handje spijkers bij moet gooien om haar blauw te houden maar misschien is dat ‘bakerpraat’ ik heb er geen ervaring mee

  • #22347
   Anoniem
   Inactief

   Oh leuk! En lekker. 🙂
   Kruiden heb ik hier ook in de tuin, tegenwoordig wat minder dan dat ik er eerst had maar ik vind het genoeg zo. Ik heb rozemarijn, tijm, salie, oregano, munt (in pot want enorme woekeraar en dat wil ik niet) en citroenmelisse. Van die laatste twee maak ik vaak thee, heerlijk met een klein beetje honing erin.

   Hortensia:
   Roestige spijkers helpen misschien een héél klein beetje, maar lang niet genoeg om echt mooie blauwe hortensia’s te krijgen en/of te houden.
   Ik zet ze in rododendrongrond en geef ze ieder najaar aluminiumsulfaat.
   En ze krijgen regenwater, ook dat scheelt.
   Dit bij elkaar werkt als een tierelier. 🙂

  • #22350
   Anoniem
   Inactief

   in mijn tuin heb ik ook de kruiden die jij noemt, plus peterselie, selderij, maggieplant, basilicum en bieslook
   min de munt en de citroenmelisse.
   de eerste omdat het een woekeraar is, de tweede omdat die zich zaait….ook als een tierelier, hahaha

   oh van zo’n geleerd mengsel voor die Hortensia had ik nog niet gehoord maar zo te lezen heb jij er ervaring mee?
   veel plezier met je nieuwe aanwinst!

  • #22352
   Anoniem
   Inactief

   🙂
   Zoveel mensen, zoveel zinnen… 😉

   Over de hortensia:
   Dat is niet zo’n ‘geleerd’ mengsel als het lijkt hoor, Carolina. 😉
   Je kunt het kopen onder de naam “Hortensiablauw”, maar je kunt ook gewoon aluminiumsulfaat kopen. Is precies hetzelfde, alleen een stuk voordeliger.

  • #22356
   Reiziger
   Bijdrager

   Die hortensia is inderdaad wel heel mooi blauw!
   Ik heb dat verhaal over spijkers ook wel eens gehoord.
   Het zal wel met de zuurtegraad van de grond te maken hebben.
   https://www.animaatjes.nl/mini-plaatjes/mini-plaatjes/dansen-en-zingen/REDanceZsirtaki02HL.gif http://wp.zedd2test.com/wp-content/uploads/2017/07/reiziger.gif

  • #22358
   Anoniem
   Inactief

   @Reiziger: Ja precies, daar heeft het alles mee te maken. 😉
   Daarom ook rododendrongrond, die is zuur.
   Of tuinturf.

  • #22402
   Reiziger
   Bijdrager

   Bedankt voor de tip, Sneeuwwitje.
   Ik ga het hier ook eens proberen: mijn hortentia’s doen het heel slecht.
   De rozen overigens weer heel goed, dus uitkijken dat die geen rododendron grond meekrijgen. https://www.animaatjes.nl/mini-plaatjes/mini-plaatjes/natuur/animaatjes-natuur-51851.gif

  • #22404
   Anoniem
   Inactief

   Reiziger, op wat voor manier doen ze het slecht?
   Bloeien ze niet? Verkleurt het blad? Of…?

  • #22406
   Anoniem
   Inactief

   Mijn rozen staan inmiddels ook in bloei. En ze zitten he-le-maal vol met knoppen!
   Vergelijkbare foto (van internet) van dezelfde roos:

   Op deze afbeelding is goed te zien dat het net lijkt of hij rode bloemen gaat krijgen, als je naar de knoppen kijkt.
   Maar niets is minder waar als je dan de bloemen ziet.
   Ze verkleuren steeds meer naar paars.
   Zo prachtig vind ik hem….superblij mee. 🙂
   Ze ruiken ook nog eens heerlijk.
   Genieten, al dat moois in de tuin.

  • #22432
   Anoniem
   Inactief

   ik vind het ook een mooie roos. twee jaar geleden had ik ook een paarse en geurend, weet eigenlijk niet of die het nog doet.
   de gele klimroos begint overigens ook met rood blad. huh? dacht ik bij de eerste knop, ik had toch ’n gele gekocht? allemaal goed gekomen.

   gisteren en vandaag vooral water gegeven. en ik zag dat mijn tuin bij afwezigheid bewoond wordt door echtpaar eend. gezellig!
   wat opvallend is dit jaar was aanvankelijk de meer dan weelderige bloesems in de vruchtbomen en nu de enorme hoeveelheid appelen, peren en kersen.
   nu kan het kersenboompje we wat kersen dragen maar mn jonge appelen- en peren-boompjes zullen straks bezwijken onder het gewicht van de groeiende vruchten. met zware buien ruien ze nog een eind uit, anders zal ik ze moeten helpen.
   vanmorgen de koppen uit de tuinboonplanten gehaald want ze zaten, net als ieder jaar, weer vol met zwarte luis.

   op de tuinen hier is veel last van veenmol. er is al veel over gesproken (het dier is beschermd) hoe je ze kunt verjagen of stiekem toch dood maken maar daar ben ik niet zo van. nu had ik bedacht dat in die heel schone tuinen, die veenmol wel zal stikken van de honger (ze eten de wortels van de planten) en als je er dan een plantje in zet, vreten ze die natuurlijk op. dus ik heb bewust alles wat opkomt laten staan tot het moment dat ik er groenten in wil hebben, dan trek ik een plekje schoon en plant het groenteplantje. het onkruid en de bloemen eromheen laat ik staan. tot nu toe lijkt het te werken; benieuwd naar hoe het zich zal ontwikkelen…..

  • #22434
   Anoniem
   Inactief

   Wat leuk, die eenden!
   Je had toch een bedje van hooi/stro gemaakt voor Janna, dacht ik?
   Misschien zien ze dat straks aan voor een mooie nestplaats. 😉

   Hoop dat je plannetje mbt de veenmollen slaagt!

   Ik ben veel aan het snoeien geweest vandaag, het ziet er weer netjes uit allemaal. 🙂
   Voor zolang het duurt. 😉
   Groeizaam weertje!

  • #22438
   Reiziger
   Bijdrager

   @Carolina, heb je al van die speciale geluidsdingen geprobeerd tegen de mollen?
   Ik weet niet hoe dat heet, maar er wel van gehoord.

   Wat leuk, als die bijzondere rozen!
   Ik heb een roos, die roze begint en wit eindigt.
   Het zijn altijd hele mooie bloemen, vind ik. En vol verrassingen.

   @Sneeuwwitje, de hortentia’s bloeien bij mij niet.
   Of heel slecht en rafelig.

  • #22440
   Anoniem
   Inactief

   @Reiziger: Dat kan verschillende oorzaken hebben.
   Misschien heb je iets aan deze info?
   Hortensia’s bloeien niet

   Een roos die van roze naar wit verkleurt lijkt me ook mooi…!

  • #22446
   Anoniem
   Inactief

   @Reizigr, een veenmol is een krekel-achtige, daar helpen die dingen niet tegen

  • #22459
   Anoniem
   Inactief

   Omdat mijn salie binnenin kaal werd en alleen aan de buitenkant nog nieuwe scheuten maakte, heb ik hem in zijn geheel opgegraven.
   Daarna de buitenste delen opnieuw geplant.
   Beetje kruidenmest en water gegeven daarna.
   Als het goed is heb ik dan over een tijdje weer een mooie ‘nieuwe’ salieplant die er weer wat jaren tegenaan kan.

  • #22482
   Reiziger
   Bijdrager

   @Dank je voor de informatie, Sneeuwwitje.
   Ik zie nu dat het er aan ligt dat hij in de volle zon staat te bakken (als die schijnt)
   en te droog staat.
   Morgen maar eens flink gaan begieten. 🙂

  • #22483
   Reiziger
   Bijdrager

   @Carolina, weer wat bij geleerd: als het een krekelachtige is, dan zal zo’n geluidsding niet werken.
   Wel heel bijzonder dat zo’n krekelachtige een “.. mol” wordt genoemd.

  • #22484
   Anoniem
   Inactief

   @Reiziger, uit het door mij meegepostte filmpje denk ik te mogen opmaken dat het diertje dat te danken heeft aan zijn graafkracht.
   ze zijn best groot hoor; volgens mij is het het grootste insect in Nederland en ze zien er indrukwekkend uit. vorig jaar was er een in mijn vijver gevallen, dat vond ik toch zielig en heb hem eruit gehaald. op de kant lag hij even bij te komen, tot er een merel langskwam……

  • #22608
   Anoniem
   Inactief

   @Reiziger: Ik hoop dat ze er over een poosje weer fris bij staan.

   Mijn rozen staan in bloei momenteel, prachtig!
   Er zitten nog heel veel knoppen in ook, dus dat belooft nog wat.
   De bloemen geuren ook nog eens heerlijk.
   Zooo blij met deze rozen! 🙂


   @Carolina
   :
   Ik vraag me af of je met een dergelijke tuin niet altijd veel teveel groenten, fruit etc. hebt? Dat lijkt me tenminste vaak zo?
   Of valt dat wel mee?
   In het verleden had ik ook (meer dan nu) groenten en fruit in mijn tuin, maar dat kreeg ik in mijn eentje allemaal niet weggegeten. 😉
   Dus heb ik de mensen in de buurt maar mee laten genieten.

  • #22610
   Anoniem
   Inactief

   @Sneeuwwitje, fijn dat je zo van je rozen en van je tuin kunt genieten!

   volgens moestuinboeken heb je aan 50 m2 genoeg om het jaar rond te kunnen eten, de stukken die ik als moestuin heb zullen samen niet groter zijn, vermoed ik. sla heb ik altijd pluksla (geen kroppen) en andijvie zet ik niet meer dan 6 struikjes tegelijk waar ik dan eens per week de buitenste bladeren af pluk. dat is dan precies genoeg voor mij. bonen kan ik deels invriezen en deels drogen en van veel dingen kan ik soep koken en invriezen. ik eet elke dag soep.
   andere jaren gaf ik veel aan de buren, dat probeer ik nu te voorkomen.ik kook eens per 14 dagen een vegan lunch voor 20 personen, daar kan ik ook wel wat in kwijt (mocht ik wat over hebben)
   plantjes, ik heb nu wat veel spitskool, geef ik aan andere tuinders en zij doen dat ook met hun teveel

   gisteren heb ik compostwormen besteld; ik wil een wormenbak maken hier op t balkon en een op de tuin en als het me zeer bevalt wil ik later op de tuin een composttoren beginnen.
   vind het wel spannend allemaal.
   heb er lang over nagedacht. koemest wil ik niet gebruiken (niet vegan) groenbemester is een prima alternatief maar dan moet je wel wormen in je tuin hebben en dat is bij mij niet zo. hier in de buurt zit een viswormenkweker maar dat zijn niet de ‘goede’ wormen en die man kweekt wormen om in stukjes te knippen en aan een haakje te laten martelen, daar kan ik niks van kopen (ook geen compost)
   nu zie ik het als een grote verantwoordelijkheid die wormen in de bak een zo goed mogelijk leven te geven en mocht ik er teveel krijgen laat ik ze op mijn tuin.
   helemaal goed voelt het niet, zeg ik eerlijk, maar ik weet geen betere oplossing

  • #22614
   pientje
   Bijdrager

   Ja Carolina, hoe je ’t ook draait of keert, alle leven gaat in meer of mindere mate ten koste van ander leven. Niemand kan 100% ‘schone handen’ houden, dat is simpelweg tegenstrijdig met het leven zèlf. Het is voor ieder gewetensvol mens een kwestie van uitvogelen waar hij/zij mee kan leven, welk etiket er door anderen ook wordt opgeplakt…

  • #22616
   Anoniem
   Inactief

   @Carolina: Dank je wel voor je informatie!
   Ik vind het erg leuk om te lezen, al die tuinverhalen van jou. 🙂
   Drogen en/of invriezen is inderdaad een hele goede optie, net als soep maken want daar kun je allerlei verschillende dingen voor gebruiken.

   Andijvie heb ik ook wel gehad in de tuin, lekker voor de konijntjes. 😉
   Maar op een gegeven moment hadden de slakken de andijvie ook ontdekt en bleef er weinig tot niets van over.
   Weet jij misschien een goede, diervriendelijke tip om de slakkenvraat te voorkomen/te beperken?
   Ik zit nu te twijfelen of ik de andijvie misschien beter in grote potten kan zetten, dat scheelt wellicht een beetje.

  • #22620
   pientje
   Bijdrager

   Koperband om potten schijnt goed te helpen tegen slakken, als de beesten tenminste niet via een andere weg bij de plant kunnen. Vind ’t alleen nogal prijzig, dus ik heb ’t zelf nog nooit geprobeerd. Ik laat de kippen in ’t najaar regelmatig los in de tuin lopen zodat ze de slakkeneitjes op kunnen eten. Misschien kun je zelf voor kip spelen en de eitjes opsporen en weghalen?

  • #22621
   Anoniem
   Inactief

   Haha, nou als ik die eitjes op moet zoeken heb ik daar (meer dan) een dagtaak aan. 😉
   Ooit heb ik allemaal slakkeneitjes gehad in één van mijn bloembakken, dat is echt NIET te doen om die er allemaal uit te halen en ervoor te zorgen dat er dan ook nog iets over blijft van de planten.
   Ze zaten namelijk werkelijk óveral in/tussen/op.

   Kopertape (of bedoel je iets anders?) is al te koop voor 2,95 euro, dus dat is niet duur.
   Ik kan het allicht proberen, en uiteraard zal ik dan de potten ergens zetten waar niet zo snel slakken kunnen komen.

   Dank je wel voor de tip!

  • #22628
   Anoniem
   Inactief

   ik ben het met je eens @Pientje, het lukt niet om ‘schone’ handen te houden maar ik vind het wel fijn om in ieder geval mn best te doen de meest dier- en milieu- vriendelijke oplossing te zoeken. hoewel ik mezelf ook wel ns n ‘mierenlekkeredinges’ noem met al dat gezoek
   @Sneeuwwitje, ik heb altijd een vijver in de tuin en n heleboel lekkere rommelplekjes zodat de kikkers en vogels graag bij mij zijn en ook meteen de slakken opeten maar ik heb wel eens een merel bij mij de frambozen zien opeten en bij mn buurman de slakken
   de oude(re) tuinders hebben natuurlijk allemaal van die keurige rijtjes en daartussen aangeschoffeld kale/droge grond, die oversteek maken slakken niet graag. verder zegt met, eierschillen (die heb ik niet) koffieprut of dat soort spul.
   je kunt moestuinbakken op paaltjes zetten of, en dat helpt gegarandeerd, andijvie bij de groenteman kopen

  • #22629
   Anoniem
   Inactief

   @Carolina: Ik heb ook een watertje in de tuin, en vogels, kikkers en zelfs een pad en ook salamandertjes zie ik weleens.
   Maar dat alles ten spijt, want nog steeds slakken die zich gulzig tegoed doen aan de andijvie. 😉
   De huis- tuin- en keukenmiddeltjes heb ik inmiddels allemaal al geprobeerd.
   Helaas trekken ze zich daar niets van aan…

   Ik heb zelfs een aantrekkelijk hoekje in de tuin gemaakt met planten waar slakken gek op zijn.
   Met zélfs daarbij een krop andijvie speciaal voor de slakken. 😉
   Maar ook dat helpt niet.
   Aparte jongens hoor, die slakken. 😉

   Ja, andijvie kopen in de winkel kan ook nog, haha. )
   Maar ik vind het gewoon leuk om zelf het e.e.a. te kweken.
   Zeker met het oog op mijn dieren, die dan lekker onbespoten groenten etc. krijgen.
   Nou ja, we blijven proberen. 🙂

   Te beginnen met de tip van het koperband.
   We zullen zien….

  • #22635
   Anoniem
   Inactief

   misschien moet je de buurman vragen een framboos te zetten; voor mijn buurman werkte dat ook

   ik kreeg van mn buurman op de tuin een bos pioenrozen, ’n heel aparte donkerroze kleur. benieuwd hoe ze er open uit zien.
   vond t wel lief van hem

   • #22683
    Anoniem
    Inactief

    Wat een lief gebaar van je buurman, Carolina, dat je zomaar een bos pioenrozen kreeg, wat leuk!
    Mooi zijn ze hè, pioenen…

  • #22661
   Anoniem
   Inactief

   In de achtertuin, langs het pad gesnoeid.
   Bij de brandgang zo gesnoeid, dat ze er op de fiets er weer fatsoenlijk er door kunnen.
   Er was nog plek in de GFT-bak, om de straatzijde van de haagliguster te doen.

   Slakken gaan ook de bak in, als ik ze tegen kom.

  • #22666
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Straks bloemen voor de tuin halen ..
   de potten gaan a.s week de tuin weer in 🙂

   ..daar worden we vrolijk van yessss 🙂

  • #22677
   Reiziger
   Bijdrager

   Vorig jaar had ik bakken met aardbeienplantjes in de tuin staan.
   Die zijn in het najaar uitgelopen en nu groeien er een paar tussen de tegels.
   En, wel heel apart: daar komen prachtig rode gave aardbeien van af! :yum:

  • #22679
   Anoniem
   Inactief

   Wat leuk, Reiziger!

  • #22680
   Anoniem
   Inactief

   @Reiziger, Je hebt niet bij veel mensen, dat je kunt zeggen dat ze van de vloer eten. 😉

  • #22714
   Reiziger
   Bijdrager

   Waarschijnlijk komt het doordat de tegels droog zijn.
   En natte grond de aardbeien minder mooi maakt, wellicht dat ze daarom ook stro er onder leggen.
   Het is wel een heel leuk idee om zo van de vloer te kunnen eten, Habets. https://www.animaties.com/data/media/2177/blije-smiley-bewegende-animatie-0011.gif

  • #22718
   pientje
   Bijdrager

   Was gisteren in ’t tuincentrum om grond voor m’n kippentuintjes en ben daar gezwicht voor een dwerg-hortensia (blauw, natuurlijk) die ’t een in een pot zou moeten doen. Alsof ik al niet genoeg potten heb om water te geven… Jullie schuld, met dat gepraat over al die prachtplanten die in mijn tuin niet kunnen groeien! 😉

  • #22721
   Anoniem
   Inactief

   Hihi, sorry Pientje! 😉

  • #22726
   Anoniem
   Inactief

   Straks even een aantal planten in de tuin toppen.
   Dat doe ik altijd omdat ik het leuk vind de bloeitijd te vertragen als dat beter uitkomt, of de bloeitijd te verlengen.
   Of gewoon omdat een plant anders te hoog en te stakerig wordt naar mijn zin.
   Hij blijft dan wat lager, groeit mooier/bossiger, omdat hij door het snoeien zijscheuten gaat maken krijgt hij ook nog eens meer bloemen (weliswaar iets kleinere, maar dat vind ik niet erg).

   Heerlijk om zo bezig te zijn in de tuin. 🙂

  • #22781
   Anoniem
   Inactief

   Lidl verkocht zeer jonge fruitboompjes, citrusvruchten dacht ik.
   ik sta er te kijken, pakte de citroen omdat ik weet dat die heeeeeeerlijk ruikt wanneer ze bloeit, zie ik ernaast een limoen (dacht ik) sta ik n poosje te twijfelen de citroen of de limoen en ik twijfelde ook of de limoen wel een limoen was. er stonden wel zulke grote groene vruchten op het plaatje maar het blad was heel anders dan van de citroen, zag ik. wat kon het dan zijn??
   kijk ik naar de tekst, blijkt het een olijf!! stond ‘iets’ uitvergroot op de foto
   ‘kheb ze beiden gekocht

  • #22782
   Anoniem
   Inactief

   Leuk, Carolina!
   Veel plezier met deze boompjes.
   Hadden ze nog meer leuks voor de tuin?
   Dan ga ik ook eens kijken.

  • #22784
   Anoniem
   Inactief

   dankjewel @Sneeuwwitje! ze hadden er nog het restant van het zaad (bloemen, groenten en kruiden) en nu dan die boompjes (citroen, vijg, olijf en iets oranje sinaasappel denk ik) ze hebben twee keer per week nieuwe aanbiedingen dus het is een kwestie van de folders kijken.

   ik heb inmiddels 2 wormenbakken; de een van emmers, de ander van bakken. ze staan nu beiden op de galerij maar een gaat naar het balkon, de ander naar de volkstuin. ik vind het wel zeer interessant allemaal en hoop van harte dat het me gaat lukken. gisteren las ik dat je ze ook binnen kunt houden, misschien dat ik dat ga doen als er teveel zon of van de winter vorst op het balkon is.

  • #22800
   pientje
   Bijdrager

   Hoop dat je ons op de hoogte houdt van hoe ’t met de wormen gaat Carolina, vind ’t bàr interessant…

  • #22801
   Anoniem
   Inactief

   Ik vond hier nog een leuke, interessante link over het maken van een wormenbak:
   Wormenbak

  • #22803
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Een deez dagen de bloemetjes poten :)..
   maar eerst de voegen..na de regen zit het
   losser :)..met op zijn tijd een pauze 🙂

   I`m outdoor :)..fijne dag!

  • #22813
   Anoniem
   Inactief

   grappig dat je precies voor Nudge koos @Sneeuwwitje; daar heb ik al een paar jaar de nieuwsbrieven van.
   op you tube staan ook een hele rij filmpjes over het maken van een wormenbak, zo zie je lekker door de bomen het bos niet meer ’tante tuut’ bijvoorbeeld boort gaatjes van 3mm, ik zag een aflevering van klokhuis, die boorde gaten van zeker 12mm enz.enz.

   ik begon met een boor van 5mm maar de gaten leken me toch groot en heb de rest geboord met 3mm
   de emmer met 5mm gaten heb ik nu in gebruik en daar waren gisteren 2 wormen door de gaten naar beneden gekropen; dat is niet de bedoeling en ik heb ze teruggezet.
   maar als hun voedsel in deze emmer op is, is het wel de bedoeling dat ze zelf naar de hoger gelegen emmer verhuizen waar genoeg voeding in zit. volgens alle you tube filmers gaan ze dat doet maar ik vraag me af of die 3mm gaatjes dan groot genoeg zijn of dat ze daar dan ‘alleen met hun tongetje door kunnen om aan de verse groenten te likken’
   hoe dan ook, ik heb een pond wormen en een kilo zorgen

  • #22828
   pientje
   Bijdrager

   Carolina, zo gaat dat als je levende wezens in huis haalt…

   Ik las ergens dat, als je de wormenbak binnen hebt staan en je wilt niet dat de beestjes uit de bak kruipen, dat je dan de eerste tijd ’s nachts ’n lamp kunt laten branden. Als ze eenmaal gewend zijn aan hun nieuwe woonst moeten ze als ’t goed is netjes in hun bak blijven. Als de bak buiten staat hoef je ze niet terug te zetten : als ze honger krijgen kruipen ze vanzelf terug naar waar ’t eten is.

   Ik heb vannacht tot ver in de kleine uren zitten puzzelen of en hoe ik van ’t vierkante middenperkje in mijn tuin een wilde-bloemenweitje zou kunnen maken, en dan ook nog eens in de kleuren geel, blauw en oranje (ja, we hebben allemaal onze eigen mieren**kerijtjes hè 😉 ) Heb ergens ’n website gevonden die wilde plantenzaden per soort in kleine hoeveelheden verkoopt, zodat ik zelf m’n eigen zaaimix kan samenstellen. Wonderlijk genoeg zijn er best nog wat soortjes die ’t op droge, schrale grond in de (half) schaduw zouden kunnen doen, veel meer dan wat ik op grond van mijn ervaring met tuinplanten zou verwachten. Ik heb inmiddels een lijstje gemaakt van zo’n 10 soorten die allemaal in aanmerking komen, en allemaal zijn ze insect- en dus ook vogelvriendelijk. De ene zal ’t uiteraard beter doen dan de andere, maar dat is nu juist ’t leuke van zo’n zaaiproject, vind ik. In augustus ga ik ermee aan de gang…

   Voor nu heb ik alvast wat spulletjes besteld om vogels te voeren : een zadensilo met een beschermkooi eromheen zodat de kraaiachtigen en de duiven niet alles opvreten, en een losse beschermkooi voor ’t zomerstrooivoer en om in de winter vetbollen en pinda’s te voeren. Beide worden opgehangen aan ’n zogenaamde herdersstaf die in genoemd perkje komt te staan. Het vogelbad staat er ook al, op een stapel stoeptegels zodat de vogeltjes (en ik) over de begroeiing heen kunnen kijken. Daar wordt inmiddels druk gebruik van gemaakt door musjes en meesjes, soms zelfs als ik in de tuin bezig ben!

  • #22829
   Anoniem
   Inactief

   Wauw, dat klinkt leuk Pientje!
   Ik ben benieuwd welke zaden/plantjes je gekozen hebt?

  • #22830
   Anoniem
   Inactief

   wat inspirerend gezellig hier met al die tuin-ideetjes!

  • #22932
   pientje
   Bijdrager

   Gisteravond de zaden besteld voor m’n nieuwe tuinproject. Ik heb nog een site gevonden van iemand die zakjes zaad aanbood voor maar € 1,- per stuk, en die had toevallig ook veel van wat er op m’n wensenlijstje stond. Voor die prijs kun je nog ‘ns ’n gokje wagen, dus ik heb nog wat soortjes extra besteld die op dit lastige plekje ook een kansje zouden kunnen maken. Voor de geïnteresseerde, hier het lijstje :

   akelei
   agrimonie
   grasklokje
   ruig klokje
   brunel
   stinkende gouwe
   boerenwormkruid
   oranje havikskruid
   gele rolklaver
   valse salie
   nagelkruid
   heggedoornrank
   echte guldenroede
   akkervergeet-mij-nietje
   oranje klaproos
   berghertshooi
   sofiekruid
   ganzebloem
   kamille
   teunisbloem
   sleutelbloem

   Dat lijkt erg veel voor ’n stukske grond van nog geen vier vierkante meter, maar lang niet alles hiervan zal ’t ook daadwerkelijk gaan doen; ik denk dat ik al blij mag zijn als ik 7 of 8 soorten overhoud. Maar omdat ik vooraf niet kan weten welke dat zijn wil ik beginnen met ’n zo groot mogelijke variëteit.

   ’t Zijn allemaal inheemse planten, belangrijk omdat exotische bijenplanten vooral honingbijen aantrekken (de ’tamme’ bij, die in kasten wordt gehouden voor haar honingproductie) terwijl juist de inheemse wilde bijensoorten ’t tegenwoordig zo zwaar te verduren hebben. Op zichzelf zijn deze planten geen van allen van een spectaculaire schoonheid, maar ik denk dat de combinatie van een aantal ervan toch heel aantrekkelijk zal zijn. En zeker mooier en levendiger dan ’t perkje met de absolute die-hards onder de tuinplanten dat er nu ligt…

  • #22933
   Anoniem
   Inactief

   Wauw wat leuk!
   Ik zou ’t leuk vinden als je eens een foto plaatst, als er wat planten staan?
   De bijen, vlinders etc. zullen je dankbaar zijn!

   Het gaat ook met de “tamme” bij helemaal niet goed hoor.
   Dus die kunnen absoluut ook wel een steuntje gebruiken. 😉

  • #22950
   pientje
   Bijdrager

   Ja, maar de honingbijen kunnen in mijn tuin al smullen van de exoten die ik in potten heb staan 😀

   Wat ik me afvroeg : hoe is ’t toch mogelijk dat vogeltjes zo snel in de gaten hebben waar er voer ligt? Ik had m’n (ahem) ‘vogelvoerstation’ op vrijdagmiddag ingericht, en ik verwachtte dat ’t minstens een aantal dagen zou duren eer de beestjes ’t zouden vinden, zeker met die beschermkooien eromheen. Maar zaterdagochtend meende ik al te zien dat er van ’t voer gegeten was, en ’s middags werd dat vermoeden bevestigd toen er een luid twitterend groepje meesjes langskwam voor een bad en ’n hapje. En ze vlogen de draadconstructies in en uit of ze nooit iets anders geleerd hadden!

  • #22951
   Anoniem
   Inactief

   Leuk is dat hè?
   Ik denk dat vogeltjes over het algemeen wel bekend zijn met allerlei verschillende voersystemen.
   Het scheelt ook waar je het ophangt/neerzet. Hij zal op een hele gunstige plek in je tuin staan waarschijnlijk.
   Ik vind die beschermkooien wel ideaal.
   Vorig jaar zat er hier eentje in zo’n beschermkooi te rusten/slapen..! Makkelijk, als je wakker wordt meteen eten bij de hand. 😉
   Na een poosje zag ik hem weer weg vliegen.

   Ooit heb ik wel één keer een spreeuw moeten bevrijden die zich door de openingen van de beschermkooi had gewurmd en er daarna niet meer uit wist te komen…
   Dat was schrikken….gelukkig was ik thuis en zag ik het op tijd.
   Het is godzijdank wel bij die ene keer gebleven.
   Ik denk…dat het kwam omdat hij toen hij nog jonger/kleiner was er wèl net doorheen kon, maar ja…groter niet meer natuurlijk.

   Veel plezier met al het vogelbezoek.
   Genieten hè? 🙂

  • #23084
   Anoniem
   Inactief

   Ik heb onlangs nog een paar prachtige irissen gekocht, deze:

   Ze bloeien niet zo heel erg lang, ietsje meer dan een ruime maand.
   Maar áls ze bloeien dan zijn ze ook prachtig!

  • #23094
   Reiziger
   Bijdrager

   Wat prachtig, Sneeuwwitje!
   Zo te zien hebben ze het noodweer ook overleefd? 🙂
   Er zijn veel bloemen gesneuveld door de storm en harde regenval.

  • #23098
   Anoniem
   Inactief

   @Reiziger: De foto is niet uit mijn tuin. 😉
   Ik heb deze irissen nog maar pas gekocht, dus zo groot als deze zijn ze (nog) niet.
   Maar ik hoop dat ze net zo prachtig mogen worden als die op de afbeelding. 🙂
   Daar zal ik nog even wat geduld voor moeten hebben. 😉

   Het is hier niet zulk noodweer geweest als elders in het land, dus gelukkig staat alles in de tuin er nog mooi bij.
   Maar er komt nog meer slecht weer aan, las ik.
   Vanaf morgenmiddag.

  • #23599
   pientje
   Bijdrager

   Help! De vogeltjes vreten me arm!

   ’t Begon met twee of drie meesjes die ’n paar keer per dag m’n nieuwe voederstation bezochten, en de eerste week dat-ie er hing heb ik de voedersilo één keer bijgevuld. Nu is het de hele dag door een gefladder en gebadder van jewelste en er zitten altijd minstens zes vogeltjes in de tuin. Vooral meesjes,’n enkel musje en misschien ook nog wat ander klein grut dat ik niet herken. (Ik zie erg slecht op afstand, en ik zie ook heel traag; snelle bewegingen kan ik niet volgen, die slaat mijn visuele cortex gewoon over ) Toen ik gisteren met de hondjes terugkwam van onze wandeling leek m’n tuin wel een scène uit Hitchcocks ‘The Birds’, zoveel vogeltjes vlogen er op! Prachtig vind ik ’t, ook al zie ik nog niet de helft van wat er zich afspeelt en ligt de hele tuin vol vogelpoepjes en schilletjes en gemorste zaadjes (die laatste mogen de grotere vogels opeten, hebben die ook wat).

   Maarreh… waar ik geen rekening mee gehouden heb : ik moet nu de silo vaak wel twee keer per dag bijvullen, en ’t aantal bezoekertjes neemt volgens mij nog steeds toe. ’t Bakje met meelwormen vul ik hoe dan ook maar één keer per dag, en dat is dan binnen ’n paar uur leeg – pech voor de laatkomers. Maar evengoed gaat er op deze manier bijna ’n hele zak meelwormen per maand door, en dan al dat silovoer nog… Ik moet dus in m’n toch al krappe budget serieus ruimte gaan maken voor vogelvoer. En ’t bij voorkeur in grote hoeveelheden gaan inkopen, want zo’n zakske van ’n paar kilo beschiet echt niet voor zoveel Gevederde Vriendjes Gelukkig hoef ik nog maar elf maanden te wachten op m’n AOW, en dan heb ik ’t financieel ineens ’n heel stuk ruimer

  • #23603
   Anoniem
   Inactief

   Wat leuk en gezellig hè, al die vogeltjes in de tuin.
   Ik kan daar ook altijd zo van genieten.

   Pas er wel voor op dat je niet per ongeluk ook de muizen voert, die eten sowieso alles maar ze zijn gek op vogelvoer.
   Net als slakken, raar maar waar.
   Maar van muizen heb je in no time een plaag als je niet uitkijkt.

  • #23604
   pientje
   Bijdrager

   Gelukkig zijn kippen dan weer dol op muizen 😉

  • #23605
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   Je zult maar nietsvermoedend op je balkonnetje zitten te eten en dan opeens worden natgespoten door de spuit van het gevelreinigingsbedrijf …..
   Gelukkig gebeurde dat mij niet, ik was binnen, maar je krijgt dus geen seintje vooraf ….. Het zag er uit alsof het een wolkbreuk was dichte druppels, soort mist, maakte veel herrie ….. De gevel aan de woonkamer-kant zal wel weer lekker schoon zijn ….. ben benieuwd hoe vaak ze langskomen voor zo’n grote reinigingsbeurt …..

  • #23607
   Anoniem
   Inactief

   …@Pientje: En de muizen weer dol op het gemorste kippenvoer. 😉
   Muizen komen in de schemering en ’s nachts, dus alle tijd om alles wat er gemorst is lekker op te peuzelen.
   Terwijl de kippen op stok zitten.

   @Coverlady: Maar je hoort toch dat ze bezig zijn met zo’n spuit?
   Tijd genoeg om snel naar binnen te gaan als je buiten bent, lijkt me.

  • #23775
   Anoniem
   Inactief

   Pientje, het zal nog wel te vroeg zijn, maar komt er al iets op van alles wat je gezaaid had?

   Hier staan deze vol knoppen (plaatje van internet):

   Dat is vroeg, want als ik de gegevens over deze plant mag geloven zou hij pas heel laat in de zomer gaan bloeien.
   Maar dat deden ze hier in de tuin vorig jaar zomer ook veel eerder. En dat ging wel door tot in november!
   Ik vind hem zo prachtig, met die hemelsblauwe bloemen.

   Deze, op de foto hieronder, heb ik onlangs ook nog in de tuin gezet, hij is niet winterhard, dus óf vorstvrij laten overwinteren óf gewoon ieder jaar opnieuw beginnen. 😉
   Ook deze heeft hemelsblauwe bloemen.
   Weer net even anders dan de plant op de bovenste foto. Maar even schitterend.

  • #23777
   pientje
   Bijdrager

   Lichtblauwe monnikskap! Heb ik nog nooit eerder gezien… Prachtig hoor! Die andere is plumbago hè? Klimt die van jou, of kun je ‘m goed in struikvorm houden?

   Ik heb nog niks gezaaid, daar is ’t nu de goeie tijd nog niet voor. In juli ga ik beginnen met de grond zaaiklaar maken, en dan gaan in augustus de eerste zaden er in/-op. Dat is immers ook de natuurlijke tijd dat planten hun zaden laten vallen, en dat biedt volgens de meeste info die ik vergaard heb de grootste kans op succes met zadenmengsels. Met sommige wacht ik misschien zelfs wel tot ’t voorjaar, omdat ik de zaden niet als mengsel heb gekocht maar apart.

   Overigens zijn er in ’t betreffende perkje, en ook elders in de tuin, spontaan ’n paar grote teunisbloemen opgekomen die nu in bloei staan. Terwijl iedereen bij hoog en bij laag beweert dat dat echte zonaanbidders zijn die in de schaduw helemaal niks doen! Zo zie je maar weer dat planten eigenwijze types zijn, die gewoon hun eigen gang gaan zonder zich iets aan te trekken van alle informatie die er over hen wordt verspreid…

  • #23778
   pientje
   Bijdrager

   Oh, ik zie nu, met de neus op ’t scherm, dat ’t helemaal geen monnikskap is ’t Lijkt wel ’n soort salie…

  • #23780
   Anoniem
   Inactief

   @Pientje: Oh op die manier, nog even afwachten dus. 😉
   Ja planten gaan hun eigen weg hoor, wat “men” beweert gaat lang niet altijd op.
   Erg leuk van die teunisbloemen!

   Die lichtblauwe plant is inderdaad geen monnikskap (die heb ik wel in de tuin overigens), maar het is een saliesoort.

   Die andere foto is inderdaad plumbago.
   Ik wil hem graag laten klimmen, dus deze gaat de hoogte in.
   Maar ik heb er ook weleens eentje in struikvorm gehad, dat gaat ook prima dmv snoei.

  • #23794
   Reiziger
   Bijdrager

   Mooi om te zien, al die blauwe bloemen.
   En de tip van Sneeuwwitje heeft geholpen: mijn hortensia bloeit prachtig!
   Wat omringend spul weggehaald en heel veel water gegeven. 🙂

  • #23802
   Anoniem
   Inactief

   @Reiziger: Nou dat is mooi om te horen!
   Lekker genieten van je mooie hortensia. 🙂

   Blauwe bloemen:
   Ja, daar ben ik gek op. Vind het zo’n mooie, aparte sfeer geven in de tuin.
   En ’t straalt (vind ik) een bepaalde rust uit, en dat is ook wat ik zoek in de tuin.

  • #23815
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Druk in ons tuintje..eeeh tuin :)..

   Wij hebben geen voortuin..des te groter de achtertuin :)..
   ongeven door hagen..en wat schutting..mooi groen..en vele
   vogels die er van genieten..zo mooi 🙂
   2 tuingedeeltes..2 vijvers..de achterste vijver 2 gaat dicht
   wordt een mooie plek voor het zwembad volgende week :)..
   s`winters zouden we iets kunnen zetten voor de vogels..
   tevens staat daar een prieeltje..met achterin een houten
   schuurtje..dat gaat een mooi plekje worden :):)..met een smalle
   doorgang naar het voorste gedeelte..waar we een kapschuurtje
   hebben gezet..vijver 1 wordt vergroot en komt voor langs het
   kapschuurtje waar we een platte brug maken..gemaakt van de
   zelfde vloerdelen als in de kapschuur..vanuit de kapschuur
   dan zo het bruggetje over..en kunnen we aanschuiven aan de
   eettafel onder de vaste party-tent..de apenboom neemt ook
   best enige ruimte in..maar deze wordt bruin..en gaat er met
   de tijd uit en wordt vervangen door een Plataan-boom..of wel
   een natuurlijke parasol..wij genieten :):)..

  • #23825
   Anoniem
   Inactief

   Ahh….wat zonde van de 2e vijver, Joyce…
   Een vijver is toch veel mooier dan een zwembad… 😉

   Het klinkt best gezellig hoor.
   Alleen hou ik persoonlijk meer van planten (en ook een watertje oid) en zo min mogelijk “spullen” in de tuin.
   Op iedere plaats waar ik spullen zou zetten, kan geen plant meer staan. Zonde. 😉

   Maar je ziet het wel steeds vaker, tuinen met zwembaden, partytenten, hele ingebouwde keukens, etc.
   Als je alleen al ziet wat er bijv. allemaal te koop is aan barbecue’s etc., het zijn gewoon complete buitenkeukens..
   Dat is, voor mij althans, niet het doel van mijn tuin.
   Voor mij is mijn tuin een stukje natuur bij mijn huis, zo ziet het eruit, het is een romantische sprookjestuin, en hij wordt nog steeds mooier want nog niet af.
   Er zijn verschillende (verscholen) zitjes, voor in de zon, in de schaduw…heerlijk tussen het groen, voor mij en mijn dieren. 🙂

   Maar iedereen heeft weer een andere smaak.

  • #23832
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Zonde aan de ene kant..maar daar past het bad het
   beste..maar de andere vijver wordt groter heh :)..
   jou tuin klinkt heel fijn..het zou zo de onze
   kunnen zijn ..zo natuurlijk mogelijk..niet verkeerd)
   ..ook hier verder groene hagen
   struiken riet beplanting..daarnaast veel bloemen
   in pot..borders en verhogingen zijn aangelegt met
   muurtjes van halve stoeptegels waar de plantjes over
   groeien..ook gewerkt met kiezels..het is dus heel
   groen hier :)..wij houden niet van een recht toe
   recht aan tuin..maar op een speelse manier aangelegt..
   en een hier..een hele gewone BBQ zoals het hoort..
   aan 1 keuken hebben wij genoeg
   ..LOL :)..

  • #23834
   Anoniem
   Inactief

   Ja, da’s waar dat de andere vijver groter wordt. 😉

   Mijn tuin is ook helemaal omgeven door groene hagen.
   Er staat veel beplanting, ik heb overigens ook een plataan, het is een fijne en prachtige boom, daar zul je veel plezier aan beleven. 🙂

   Siergrassen heb ik ook een aantal staan, ik vind dat zo’n leuk natuurlijk en speels effect geven in de tuin, tussen alle andere planten.
   Kiezels ben ik zelf niet zo’n voorstander (meer) van.
   Gehad in een vorige tuin en dat beviel uiteindelijk toch niet zo erg.
   Muurtjes met daar overheen hangende plantjes zijn ook leuk!

   Een speelse tuin vind ik ook prachtig, en heb ik zelf ook.
   Geen rechte maar ronde vormen, dat staat zoveel mooier en vriendelijker (vind ik)….

  • #23848
   Reiziger
   Bijdrager

   @Sneeuwwitje: genieten van die mooie blauwe hortentia’s doe ik zeker.
   En veel water geven!

  • #23851
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Sneeuwwitje..hier ook 5 verschillende zitplekken/tjes..
   onder de plataanboom komt een franz zetje..we hebben
   aardig wat overeenkomsten :)..en een groene tuin trekt
   vogels..laatst weer eens een reiger..lande op de
   kapschuur..zo mooi :)..

  • #23856
   Anoniem
   Inactief

   Ja, het wordt een beetje afgezaagd maar hier ook een echte diervriendelijke tuin voor vogels, vlinders, bijen/hommels, kikkers, salamandertjes, padden, etc. 😉
   Genieten!
   Zo’n bistrosetje heb ik ook, is erg leuk hè. 😉

   En ik heb daarnaast nog een fonteintje en een raam met raamroeden en van die schattige luikjes, met een prachtige klimplant daar omheen. Die is wintergroen dus het ziet er het hele jaar mooi uit.
   Ja je houdt van een romantische tuin of niet. 😉

  • #23857
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   afgezaagd..nee hoor..tuin boeit altijd :)..
   luikjes zijn ook leuk ja..
   ik hou er wel van een
   romantiek tuintje..
   zelfs kaarsjes ontbreken hier niet 🙂

  • #23858
   Anoniem
   Inactief

   zelfs kaarsjes ontbreken hier niet

   Haha, nee hier ook niet. 😉
   Die was ik nog vergeten op te noemen.

   *Ik bedoelde met “afgezaagd” dat we de nodige dingen in de tuin vergelijkbaar hebben. 😉

  • #23869
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Yes..het begin is er..afbraak vijver 1
   Onderhand vijver 1 leeg..onderin de wortels van
   een grote mooie waterplant..de drab..de stank
   die er vanaf kwam ieuwww..putlucht noemen we dat..
   de vijver had de laatste tijd ook geen pomp..was
   tevens lek..vijver 2 ook helemaal leeg..de visjes
   water plant tijdelijk overgezet naar een vijverbak..

   Opbouw nieuwe vijver..aan de ene kant..opbouwend
   met veldkeien naar boven waar straks de waterval komt..
   en gaan we een groot blad..gemaakt van cement plaatsen..
   rest van de vijverranden trapsgewijs naar de andere kant
   ..opvullend met mooie beplanting..in het midden het diepe stuk..
   voor de pommp etc..voort vloeiend naar de andere kant..

  • #23871
   pientje
   Bijdrager

   Klinkt als ’n heel project Joyce, en ’t wordt vast prachtig…

  • #23875
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Ja is het ook..maandagmiddag dinsdags en
   zaterdagmiddag wordt er volop en ontspannen
   aan gewerkt..het opbouwen is erg leuk..we
   nemen de tijd hoor..niks dwingt ons :)..

  • #23878
   Maria
   Bijdrager

   hallo, val er zomaar midden in..maar wat leuk om te lezen allemaal. Zelf heb ik een redelijk grote tuin rondom mijn huisje, maar ben echt nog beginnend tuinierder. Heb de tuin laten aanleggen, nu zo`n anderhalf jaar geleden, maar doe het onderhoud zelf (zo veel mogelijk). Het is een kleurrijk geheel met vijver en waterval in het midden. Wil wel een foto toevoegen maar zie niet hoe dat moet, helaas…

  • #23880
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Op zedd mag je overal tussen vallen Maria:)
   Dat lijkt me wel mooi jou tuin..betreft foto
   geen idee hoe dat moet..wel zou je die op de
   achtergrond kunnen plaatsen op je eigen pagina.

  • #23883
   Anoniem
   Inactief

   Het gaat vast prachtig worden, Joyce.
   Heel veel succes en tuinplezier!

   Jouw tuin klinkt ook heel mooi, Maria!

  • #23886
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Ja dat denk ik ook wel :)..
   dank je Sneeuwwitje

  • #23895
   pientje
   Bijdrager

   Leuk dat je binnenvalt Maria, en welkom op ons forum!
   Foto’s plaatsen doe je zo

   Jouw tuin klinkt ook al zo mooi, ben bang dat mijn zakdoekje kurkdroge zandgrond maar schraal afsteekt tegen al dat fraais met watervallen en vijvers enzo 😉 Evengoed geniet ik er enorm van hoor, en juist omdat ’t zo klein en overzichtelijk is kan ik ’t aan. Ik denk dat ik me door een grote tuin met veel verschillende aspecten al snel overweldigd zou voelen. Maar ik lees wel graag over andermans tuinavonturen.

   Ja Joyce, dat grove aanlegwerk is heerlijk om te doen als je ’t fysiek aankunt. Lekker modderen met aarde, water en stenen enzo, als kinderen in de zandbak hè? Veel plezier ermee, ’t weer heb je in ieder geval de komende weken mee!

  • #23909
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Dank Pientje..fysiek (rugklacht)kan ik het lichte werk aan..
   het is mijn grens die ik moet bewaken dan gaat het goed 🙂
   vriend kan nog goed..en hopelijk mag dat zo blijven:)
   Klopt zeker a.s weken houden we mooi weer..en na
   het weekend wat aangenamer :)..

   Goed weekend Pientje!

  • #23918
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   Mijn balkon is een keer zo groot als wat ik had bij het vorige appartement. Ik heb het nog niet op orde, er staan nog zakken afval (moet daar nog van af). Heb de tuinstoelen, het tafeltje en de voetenbankjes in een hoek gezet, opgevouwen, gestapeld.
   Moet nog een haakje voor de deur op de kop tikken, een rol hordeur of een gewone hordeur zien te vinden, een groot was droogrek moet ik ook nog achteraan …..Of ik er echt veel zal zitten weet ik niet, mijn appartement is op de bovenste verdieping dus ik heb geen balkon boven me, zit minder beschermd. Bovenste verdieping wil zeggen: vrij in de wind, en het waait dan best hard…..
   Maar goed, een mens moet wat te zeuren hebben, heb ik een groter balkon en doe ik moeilijk over wat wind …… 🙂

  • #23920
   Anoniem
   Inactief

   Coverlady, soms kan het ook wel lekker zijn dat het wat meer waait op je balkon.
   Als het warm is.
   En de was droogt lekker. 😉
   En als je wat meer in de luwte wilt zitten kan een parasol ook dienst doen, zodat je minder wind vangt.
   Moet je wel een parasol kiezen die kan “knikken”, dan kun je hem precies de goede kant op draaien.

  • #23985
   Maria
   Bijdrager

   Hallo Pien Bedankt voor je tip over het plaatsen van een foto Ik zal het zeker eens proberen vooralsnog heb ik nu het schelpenpad en weer helemaal gewied Het is nu weer onkruidvrij ook al ligt er onkruiddoek onder er komt toch veel aangewaaid ook langs het schelpen pakt heb ik nu gewied het volgende project is om de hele tuin weer stoer te lopen met de schoffel en Wieden met de hand . Dat wist toch altijd nog de meest effectieve methode voordeel van een balkon is dat er niet zo heel veel werk aan is maar ik vind het wel heel erg leuk om een tuin te hebben dat heb ik eigenlijk nooit gehad zo’n grote tuin het is wel veel werk

  • #23986
   Maria
   Bijdrager

   Ik zie dat er wel wat fouten in mijn tekst staan Dat komt omdat ik de tekst inspreek en niet meer na lees sorry. `

  • #24002
   Reiziger
   Bijdrager

   Dat geeft niet, Maria: het is goed te lezen.
   Ik heb wel eens hele vreemde dingen gezien als de spellingscontrole er ineens iets aan verandert: Bijvoorbeeld: “Wielklem en Torus komen vanavond eten”. (Willem en Truus komen vanavond eten) 😆

  • #24123
   pientje
   Bijdrager

   Kwam van de week bij ’t tuincentrum mijn buurman tegen, die bleek kortelings ook tuinvogelvriend te zijn geworden. (Dezelfde buurman uit wiens mond ik lang geleden de gevleugelde uitspraak “jongen, zet de muziek ‘ns wat harder, want die vogels maken zo’n herrie!” mocht optekenen – ’t kan verkeren! ) Hij had ’n familie koolmezen in z’n pas opgehangen nestkastje en kwam nu ’n voorraad vogelpindakaas inslaan. Meteen gebruik gemaakt van de gelegenheid om e.e.a. te coördineren : hij zorgt voor de pindakaas, ik doe de zaden en de meelwormen, en vetbollen doen we ’s winters allebei. En natuurlijk ga ik nu ook ’n paar nestkastjes ophangen, want met de gevreesde eikenprocessierups in de buurt kun je geen koolmezen genoeg hebben.

   ’t Volgende item op m’n wensenlijstje is een zgn. insectenhotel en/of bijen- en vlinderhuisje, en verder ben ik me ’t hoofd aan ’t breken over hoe ik een egelhuis in mijn rondom afgesloten tuin zou kunnen plaatsen. Stukje uit de onderkant van de schutting zagen? Tunneltje eronderdoor maken met behulp van rioleringsbuis? ’t Huis zou dan wel in de kippenren moeten staan, en dan zou ik ’t kunnen isoleren door er een grote mand overheen te zetten en de tussenruimte te vullen met stro en afgevallen blad… Enfin, daar moet ik eerst nog ‘ns goed over nadenken…

  • #24305
   pientje
   Bijdrager

   Nog ’n geval van ‘spontane opkomst’ in ’t tuintje-waar-niks-groeien-wil : tussen stoeptegels en betonnen muurtje achter de regenton staat nota bene een orchidee, de brede wespenorchis.

   Weliswaar allang geen zeldzame verschijning meer, en ik kan ook niet zeggen dattie er florissant bijstaat daar in ’t stratemakerszand, maar toch… Ik denk dat ’t nog heel zo’n gek idee niet is om wilde bloemen te laten groeien waar geen tuinplant gedijt…

  • #24306
   Anoniem
   Inactief

   Maar deze afbeelding komt niet uit jouw tuin, toch?

   Hoe dan ook: Blijkbaar voelt hij zich toch prettig in je tuin, anders was hij niet opgekomen. 😉
   Ben heel benieuwd wat voor wilde bloemen er straks allemaal opkomen.

   Volgens mij is er voor elke tuin/ieder plekje in de tuin wel een geschikte tuinplant.
   Droge schaduw is niet het gemakkelijkste, maar ook niet onmogelijk.
   Je kunt allerlei sites vinden waar ze planten en tips hebben voor moeilijke plaatsen in de tuin.
   Er zijn ook planten die toe kunnen met heel weinig licht, planten die zelfs liever schrale grond hebben dan hele voedselrijke grond, etc.etc.

  • #24308
   pientje
   Bijdrager

   Ik heb ze vrijwel allemaal geprobeerd Sneeuwwitje, de tuinplanten die in droge schaduw zouden moeten kunnen groeien, en behalve de epimediums is er niet één die ’t ’n beetje leuk wil doen. Sommige overleven weliswaar, te nauwer nood, maar echt gedijen, ho maar! Ik vermoed dat de extreme wortelconcurrentie van de bomen pal achter mijn tuin daar alles mee te maken heeft : hun haarwortels zitten werkelijk overal in de grond en reiken tot direct onder ’t oppervlak – zie daar als plant maar ‘ns tussen te komen en aan water en voedingsstoffen te geraken!

   Wat ik nu wel zie is dat de plek direct onder en rond de vogeldrinkschaal goed begroeit raakt met lievevrouwenbedstro dat er ook lekker fris blijft uitzien. Logisch, want die schaal maak ik twee maal daags schoon, waarbij ik ’t water gewoon over de rand kieper. Bovendien lekt-ie ’n heel klein beetje, zodat er langzaam maar gestaag water op de grond eronder sijpelt. Ook leuk voor de koolmeesjes, die zich ondersteboven hangend aan de driepoot waar de schaal op staat laven aan de druppels. Dat wordt straks dus een plekje waar bijvoorbeeld de wilde akelei ’t zou kunnen doen.

   ’t Ekstergezin uit de buurt heeft mijn tuin inmiddels ook ontdekt als bron van water en voedsel. Voor de zaden halen ze hun snavel op, maar de meelwormen zijn natuurlijk spek voor hun roversbek. ’t Bakje staat weliswaar in een hangende beschermkooi, maar daar hebben de schooiers wat op gevonden : ze gaan aan de zijkant van de kooi hangen zodat die hevig heen en weer schommelt en de meelwormen over de rand van ’t bakje op de grond vallen. Ik moet dus op zoek naar een hoger bakje, en dat dan op de een of andere manier vast zien te maken in ’t midden van de beschermkooi, zodat ’t niet in z’n geheel naar de rand schuift. Bout met vleugelmoer door de bodem misschien?

  • #24309
   Anoniem
   Inactief

   Haha, wat een slimmerds zijn het ook, die eksters. 😉
   Een hoger bakje (en dan niet te vol doen) en ’n bout met een vleugelmoer om het vast te maken lijkt me een goed idee.

   Ja, lastig om dan leuke planten te vinden die het goed willen doen.
   Wat ik ergens las zou misschien? een ideetje kunnen zijn:
   (Grote) keien neerleggen, met goede grond in de openingen die dan ontstaan en daar leuke planten in zetten.
   Dan is er geen concurrentie van de wortels van bomen meer, en het staat ook nog leuk.
   Dan is er alweer wat meer keuze aan leuke (schaduw)planten.

   Misschien lijkt het je wat?

  • #24311
   pientje
   Bijdrager

   Zo is ’t vierkante perkje midden in mijn tuin ooit ontstaan Sneeuwwitje : samen met mijn zoon en schoondochter heb ik toen de grond zelfs 40 centimeter diep uitgegraven en worteldoek neergelegd. We hebben er grote grindtegels op hun kant omheen gezet en ’t ontstane gat opgevuld met 60 centimeter goede tuingrond. Toen heb ik ’n jaar of wat kunnen genieten van ’n aardige vaste plantenborder, maar daarna groeiden de boomwortels onder de tegelrand omhoog en begonnen de planten te kwijnen. En na nòg ’n jaar zaten de wortels weer direct onder ’t oppervlak, ook al lag dat nu 20 centimeter boven ’t maaiveld.

   Met echte rotsplanten zou ’t waarschijnlijk wel lukken, maar dan zit je weer met ’t probleem dat dat bijna allemaal zonaanbidders zijn. Toch is dat een optie die ’t overwegen waard is, als ’t met de wilde bloemen niet gaat lukken. Wij die-hard tuiniers zijn nu eenmaal niet voor een gaatje te vangen hè 😉

  • #24312
   Anoniem
   Inactief

   Wij die-hard tuiniers zijn nu eenmaal niet voor een gaatje te vangen hè

   Nee, precies! 😉

  • #24320
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Wilde bloemen..ik hou er wel van..
   en de dikke grove onkruid haal je
   eruit..dat het niet overwoekert..

   Langs de wegen zie je het nu ook..mooi!
   is ook aangeplant voor onze insecten!
   1 meter bermrand wordt gemaait..verder
   kan het groeien..

  • #24333
   pientje
   Bijdrager

   Gistermiddag ’n nieuw meelwormenbakje gefabrutseld van zo’n plastic pot waarin ik m’n droogwaren krijg aangeleverd. Hoger dan ’t vorige bakje, en met ’n gat erin om ’t vast te maken aan de bodem van de beschermkooi. De eksters kunnen de wormen nu niet meer uit ’t bakje krijgen, hoe hard ze ook schommelen met de kooi. Maar ik zag vanochtend dat de meesjes nu op de rand van ’t bakje moeten gaan zitten om bij de wormen te kunnen en de rand van zo’n afgeknipte pot is erg dun en scherp. Bijgevolg waren de wormen wat minder in trek dan voorheen.

   Gelukkig had ik nog ergens ’n stukske aquariumslang. Dat heb ik in de lengte opengeknipt en over de rand van ’t bakje geklemd, zodat m’n veugelkes ’n mooi zacht en rond zitrandje hebben. ’t Bakje wordt nu weer druk bezocht, en is zoals te doen gebruikelijk rond deze tijd van de dag al zo goed als leeg.

  • #24334
   Anoniem
   Inactief

   Wat worden de vogeltjes bij jou toch heerlijk in de spreekwoordelijke watten gelegd, Pientje! 🙂
   Als ik een vogeltje was kwam ik in jouw tuin wonen. 😉

  • #24335
   MISTERMUSIC
   Bijdrager

   Bloemen verwelken schepen vergaan misters bloemen blijven altijd bestaan

  • #24433
   Anoniem
   Inactief

   @MM, De bloemen groeien meters hoog, van Armand ; 4:14 min. :muziek:
   Bij Middelharnis wel een boot tegen gekomen, die goed in de bloemen/ planten zat.
   Had het idee dat de man was overleden en de vrouw ging nog naar de boot.
   In Kerkdriel heb je een betonneschuit, waar ook veel groen in zit.

   Door de katten/ poezen in de buurt, weinig vogels in de tuinen (voor en achter)

   Net langs het pad in de achtertuin gesnoeid,
   bij de heg in de voortuin de “punten” eruit geknipt.

   Aan de zijkant (bij parkeerplekken openbaar) de uitstekende delen weg gehaald.
   Al er weer plek is in de bak, het langs de rand van de stoep weghalen.

   Vond het nut toch wat te hard geen regenen, dus naar binnen gegaan.
   Anders is de inhoud van de bak, ook helemaal nat.

  • #24438
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   Heel bijzonder: CL heeft een plant op het balkon staan ….. van de week gekregen als kadootje voor mijn nieuwe huis ….. Gelukkig heeft deze plant me niet gebeten, de blaadjes zijn goed te doen voor me …..

   • #24663
    Anoniem
    Inactief

    Weet je zeker dat het geen vleesetende plant is? Grrrr…. 😉
    (Flauwekul hoor, ze ‘vangen’ alleen insecten)

  • #24662
   Anoniem
   Inactief

   Heeft iemand de roze sprinkhaan al gezien, hetzij in de tuin of elders?
   ‘k Vind hem er wel apart uitzien:
   https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4785866/overal-nederland-duikt-de-roze-sprinkhaan-op

  • #24670
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   @ Sneeuwwitje:ik heb vanmorgen inval hulp de plant water laten geven, zij is niet door dat groene ding aangevallen …..

   Ik had een bloemetje van iemand gehad, in een mooi vaasje ….. het heeft een week gestaan, daarna knakte één van de bloemen, dat zag ik gebeuren ….. Heb het vanmorgen laten opruimen door inval hulp, ze keek een beetje raar maar toen ik het had uitgelegd was het: “oke, dat doe ik wel voor je” ….. Vaasje staat nu weer op de plek waar het met inhoud ook stond, dat laat ik ook zo want geefster had er om gedacht om het in één van mijn favo kleuren te kopen: groen ….

  • #24671
   Anoniem
   Inactief

   @ Sneeuwwitje:ik heb vanmorgen inval hulp de plant water laten geven, zij is niet door dat groene ding aangevallen …..

   Nee.
   Planten vallen namelijk geen mensen aan. 😉 😉

  • #24672
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   @ Sneeuwwitje: mij moeten ze altijd wel hebben, mijn nekharen gaan recht overeind in de buurt van iets planterigs of bloemigs ….. Ik weet het, het is een rare fobie …. Maar planten en bloemen zijn goed te vermijden ….. De geefsters wisten er wel van maar hebben het niet goed onthouden, ze werden met liefde gegeven …..Dat telt voor mij ….. Als plant op het balkon is overleden komt er daarvoor ook geen andere terug … Volgend jaar wil ik wel gaan kijken hoe ik mijn balkon kan aankleden met kunstplanten, dat ziet er dan wel beter uit, kan ik ook wel hebben zo lang deze ook maar kleine bladeren hebben …..

  • #24673
   Anoniem
   Inactief

   @Coverlady: Ze “moeten jou niet hebben”, het is je fobie waardoor je dat dénkt.

   Voor een alternatief als je toch je balkon een beetje aan wilt kleden:
   Geen idee of je het wat vindt hoor, maar er zijn ook allerlei posters te koop voor in de tuin of op het balkon.
   Kijk bijvoorbeeld maar eens hier:
   https://www.posterwand.com/webshop/tuinposter/

  • #24675
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Nog mooier is..een buiten canvasdoek
   laten maken van een eigen natuur foto..

   a.s vakantie hoop ik een mooie foto
   te maken..en gaan we dat ook doen..
   eentje voor in de kapschuur :)..

  • #24676
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   P.S..bedoel ik niet een Adam of Eva foto..
   hahahah..voordat er iemand reageerd..lol 🙂

  • #24677
   Anoniem
   Inactief

   Waar zit jij met je gedachten, Joyce? 😉

  • #24678
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   Er zitten leuke voorbeelden tussen, Sneeuwwitje. Alleen is mijn balkon een soort hang-bak, zonder muren, aan weerszijden van de deur heb ik ook 2 ramen. Geen ruimte om een canvas doek op te hangen helaas…. Misschien is er nog iets te doen met windschermen, dan zou het wel kunnen …. Maar ik ben toch al geen buitenzitter ….. Ik ben voornamelijk blij met het grote balkon omdat ik dan makkelijker mijn was kan drogen de maanden dat het wasgoed naar buiten kan …..

   Het balkon wordt ook geen kattenspeelplaats, de dames zijn 17 en er aan gewend om binnen te leven …. ik ga dus ook niet een soort ren maken waar ze in kunnen …..
   In de tijd dat ik ze allebei heb, zijn ze 1x in pension geweest, toen had ik er ook om gevraagd om ze niet in de kamer met het grote buitenverblijf te doen, dan konden ze daar alleen maar aan wennen ….. in een kamer met een klein buitenverblijf was die kans niet zo groot …..

  • #24682
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   ..ik ben niet in gedachten..jij wel Sneeuwwitje..lol :)..hahaha..

   • #24686
    Anoniem
    Inactief

    Nee, Joyce dat zie je verkeerd. Niet de boel omdraaien hè. 😉

    JIJ schrijft speciaal een PS achter je berichtje aan:
    P.S..bedoel ik niet een Adam of Eva foto..
    hahahah..voordat er iemand reageerd..lol

    Dat zegt iets over jouw gedachten, niet over die van mij of iemand anders. 😉
    Anders zou je die PS met die tekst niet geschreven hebben.

    Maar Joyce heeft graag het laatste woord.
    Dat mag hoor, van mij. Als jou dat gelukkig maakt. 😉

  • #24683
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   Dit soort balkon heb ik

   De ophanging is met dikkere ijzeren balken halverwege de zij-hekken. Aan de woonkamerkant is wel een afdakje van een halve meter, maar droog zitten kan niet omdat ik op de bovenste etage huis ….

   De rand van mijn balkon wordt regelmatig bevolkt door meeuwen en duiven …. Moet voor de was nog wel een oplossing zoeken, dat er geen vogelpoep op terecht kan komen …..

  • #24687
   Anoniem
   Inactief

   Oh, daar valt zo te zien weinig aan tuinposters op te hangen. 😉
   Maar, je vindt vast wel een leuke manier om het wat aan te kleden.

  • #24695
   Anoniem
   Inactief

   Je kunt aan de binnenkant ook;
   riet-, heide-, of bamboematten doen.
   Zit je niet tegen de metalen
   plaatwerk te kijken.

  • #24707
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   Er gaat zeker beschutting komen …. volgend jaar want nu nog even andere prioriteiten ….. maar als ik zoiets doe als rieten matten, kan daar wel weer een canvas doek aan hangen …. Ik zou dan iig de hoek-kant van het balkon afschermen, die vangt de meeste wind ….. Misschien ook een deel van de voorkant, dan ben ik ook wel af van de meeuwen en duiven ….. dan nog een kunstkraai op de andere punt ….. Ik wil iig ook het balkon aankleden met kunstgras, dat staat al een stuk vriendelijker (had ik ook op mijn oude adres)…..

  • #24709
   pientje
   Bijdrager

   Kijk, dat vind ik dan weer doodeng, zo’n plak beton die schijnbaar in ’t luchtledige hangt Hoewel je er waarschijnlijk weinig van merkt als je erop staat of zit, ik zou niet weten hoe snel ik dat traliewerk dicht moest maken!

   Is jouw balkon ook zo mooi vierkant Cover? Dat lijkt me veel leuker om in te richten dan zo’n overdwarse pijpenla die aan de meeste flats zit.

  • #24712
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   @ Pientje, het is mooi vierkant, qua oppervlakte heb ik een keer zoveel als op het oude adres ….. De balken waar de “bak” aan hangt, zijn echt wel stevig genoeg, de boel hangt er al sinds 1992 (bouwjaar). Misschien dat het in 2022 vervangen gaat worden (na 30 jaaar? ) Ik heb geen idee wat de levensduur van een balkon is ….. Maar ik heb het idee dat dit woongebouw stevig en solide in elkaar zit, dus misschien is 2032 ook wel een jaar om de balkons te vervangen ….. Ik heb geen moeite met de vorm, maar dat ik niet afgeschermd kan zitten vind ik iets minder ….. Maar de rest van het huis bevalt echt ontzettend goed, dus dat minpuntje zie ik maar door de vingers 🙂

  • #24731
   Anoniem
   Inactief

   Ik word telkens zo blij van mijn tuin… 🙂
   Alles wat ik in mijn hoofd had zoals ik het wilde maken, is tot op heden ook goed gelukt.
   Ik kan daar heel vrolijk van worden! 🙂
   De afgelopen paar dagen ben ik bezig geweest mijn tuinmeubelen weer te behandelen zodat ze er mooi uit blijven zien, is wel even een werk maar zoals het er nu uitziet lijkt alles wel weer nieuw. Dat wordt extra lekker relaxen met het mooie weer dat op komst is. 🙂

  • #26180
   Anoniem
   Inactief

   Net in de voortuin een stuk of 20 Mussen, weet niet welke soort.

   Slakken in de tuin, van de Tuindokter, op TV Noord. 2:07 min. (YouTube)

  • #26378
   Anoniem
   Inactief

   Vandaag het terras in de achtertuin afgemaakt.
   Dat tussen de buien door gedaan, een beetje regen kan ik wel hebben.
   Midden september de Kardinaalsmuts verplaatsen,
   hij hangt nu half over het terras.

   Nog een naaktslak vliegles gegeven, die uit de GFT-bak verschillende keren ging.
   Verblijf nu in een ander stukje van de wijk.

  • #26435
   pientje
   Bijdrager

   Nieuw tuinproject : minivijver van grote zinken teil. De teil staat er inmiddels al – vervroegd verjaardagscadeau van zoon & schoondochter. Ben al ’n paar dagen druk bezig me in te lezen over minivijvers en waterplanten, en ’t beplantingsschema is inmiddels klaar. De lijst met te bestellen planten ook, maar sjongejonge wat is er ’n tegenstrijdige informatie over hoe je zo’n vijver moet inrichten! De één heeft ’t over bacteriën uit ’n flesje, de ander zegt dat je er ’n emmertje water uit een gezonde vijver moet ingooien, en nummer drie beweert dat ’t vanzelf ook wel in orde komt. Waterplanten oppotten? Vijveraarde is een absolute must, zegt Jan. Nee, beweert Piet, je moet ze in substraat zetten. Gewone potgrond kan ook best, roept Kees, en Klaas houdt vol dat ze bij hem prima groeien in niks anders dan grind. Jute of tuinbouwdoek in je mandjes? De een vindt ’t onmisbaar tegen ’t uitspoelen van de aarde, de ander is er mordicus tegen en zegt dat ’t slecht is voor de planten. En zo gaat ’t dus met vrijwel alles waar je informatie over zoekt!

   Waar ’t op neerkomt is dat ik straks maar gewoon aan ’t experimenteren sla, met m’n eigen gezond verstand en budgettaire overwegingen als uitgangspunt.’k Heb er hoe dan ook ontzettend veel zin in, en dat vijvertje wordt vast een prachtige aanvulling voor ’t pottentuintje op mijn terras!

  • #26440
   Anoniem
   Inactief

   @Pientje, Komen er ook nog vissen in de mini vijver?
   Want de vissen zouden de aarde in de vijver om kunnen woelen,
   wat de vijver troebel maakt.
   Dan zou je beter voor grind of aarde in jute zak kunnen kiezen.

   kijk maar of je er wat mee kunt.

  • #26443
   Anoniem
   Inactief

   Als er al vissen in zouden komen, is dat geen goed idee als dat in een teil is die buiten blijft ’s winters….
   https://www.schonevijver.nl/contents/nl/d149_mini-vijver-maken.html

  • #26444
   Anoniem
   Inactief

   Deze link heb je vast al gezien, Pientje:
   https://www.landleven.nl/inspiratie/tuin-erf/2014/juli/zo-maak-je-een-vijverteiltje/

   Erg leuk hè? 🙂

  • #26445
   pientje
   Bijdrager

   Die uit jouw link was inderdaad een van mijn eerste inspiratiebronnen Sneeuwwitje; dat is zo ongeveer wat ik in gedachten heb. Zo’n boterbloemachtige komt er bij mij ook in, en , en wat van die hoge sprieten, en lidsteng (dat zijn die denneboomachtige takjes die boven water uitsteken) Verder nog penningkruid, beekpunge, en kikkerbeet om ’t oppervlak wat te bedekken. Voor een winterharde waterlelie is de teil namelijk niet diep genoeg, en bovendien past zo’n sjieke exoot niet zo goed in ’t beeld van wat rommelig groeiende inheemse waterplanten dat ik voor me heb. En voor de zuurstof waterpest natuurlijk, maar daar zie je niks van. Wel in een mand om al te veel woekeren tegen te gaan, en in ’t voorjaar nog aangevuld met aarvederkruid dat op dit moment niet verkrijgbaar is.

   En nee, er komen geen vissen in. Inderdaad, omdat zo’n bovengrondse ‘vijver’ ’s winters helemaal kan bevriezen, en ook omdat ’t biologisch evenwicht dan moeilijker te handhaven valt. Ik ga er trouwens ook niet van die bacteriën uit de winkel in doen : wat er behalve planten aan leven inkomt moet er vanzelf inkomen.

  • #26446
   Anoniem
   Inactief

   Plaats je een keertje een foto als e.e.a. af is? 🙂
   Ben heel benieuwd.

  • #26781
   pientje
   Bijdrager

   Heb ’n semipermanent tuinbewateringssysteem gefabriekt : tuinslang bevestigd aan de ongebruikte wasmachinekraan in de keuken en langs de muur door ’t hele huis naar de achterdeur geleid. Daar liggen de laatste meters, met aan ’t eind een pistoolbroes, opgerold in een emmer, altijd klaar voor gebruik. Dat kan zo de hele zomer blijven liggen, en hoewel e.e.a. zeker geen schoonheidsprijs verdient is ’t wèl uiterst praktisch – ik heb door ’t vele gesjouw met gieters inmiddels alweer ’n paar keer met ’n spitaanval te kampen gehad.

   Nu ’t watergeven geen probleem meer is ben ik begonnen een vaste planten ‘border’ in potten te maken op het terras. Bijna alles wat ik aan zinken en emaille emmers heb is inmiddels gevuld met langbloeiende en/of fraaibladerige vaste planten, gegroepeerd rond de teil die wordt ingericht als vijver. Zelfs de oranje emaille vergiet die ik gebruikte als afvalbak voor uitgebloeide bloemen moest eraan geloven : daar heb ik met behulp van grote en kleine kiezels en wat grind ’n mini rotstuintje van gemaakt, met wat sedumpjes erin. Staat hartstikke leuk op ’t muurtje aan de zonkant, en gaat aan de schaduwkant gespiegeld worden door een emaille schaal met kiezels en een steenbreekvarentje.

   De meesjes waren wat teleurgesteld dat er in al die potten en bakken (nog) niks te eten was. Ik betrapte er eentje op de rand van ’t ‘rotstuintje’, bezig om de inhoud te testen op eetbaarheid. Steentje voor steentje werd opgepikt en met gepikeerde gebaartjes zo ver mogelijk weg gegooid : “Niet te vreten! Ook al niet eetbaar! Wéér niks!” En hij gaf niet gauw op ook, want later verzamelde in ’n heel handjevol grind van ’t terras, meters in de rondte 🙂

  • #27318
   Anoniem
   Inactief

   Zou zelf geen minivijver in mijn tuin willen hebben.

   Daarnaast lokt deze minivijver bij het terras dieren …

   vooral muggen, waar ik niet op zit te wachten.

   Bij de parkeerplaats de dode takken en wat over de stoep hing weg gehaald,
   toen zat mijn gft/bak wel vol.

   Daarna bij de buurvrouw in de tuin gewerkt, o.a. de halve “stoep” gesnoeid.
   De Hedera die tegen de muur aan het groeien was, helemaal weg gehaald met wortel en al.

  • #27568
   pientje
   Bijdrager


   Het pottentuintje met de teilvijver als middelpunt.

   De plannen voor ’t middenperk in de tuin zijn inmiddels gewijzigd. Ik zou daar ’n wilde bloemenweitje van gaan maken, maar daar ben ik van teruggekomen. De onvermijdelijk ruige begroeiïng zou me ’t zicht op de vogeltjes benemen die daar hun voer- en drinkplek hebben. En nu (bijna) alle exotische kuipplanten zijn vervangen door langbloeiende vaste exemplaren is er toch van alles te halen voor vlinders en bijen. Verder heb ik nog ’n manier bedacht om een of twee insectvriendelijke klimplanten te laten groeien in de kippenren zonder dat ze te gronde gaan aan ’n overmaat van stikstof. Bloemen genoeg vind ik, en dus blijft ’t middenperk beplant met zeer laagblijvende bodembedekkers. ’n Soort van gazon zonder gras als ’t ware. Achterin heb ik ’t krentenboompje geplant dat tot voor kort in de kippenren stond te kwijnen, en er komen wat laagblijvende struikjes, van die oersterke types die ook wel in gemeenteparken worden aangeplant. Wat bontbladige euonymus fortunei en twee mahonia’s; een gewone die in ’t voorjaar bloeit met de bekende gele bloemen, en een najaarsbloeiende met oranje bloemen. En in ’t tuincentrum viel ik voor een goudkleurige kruipende jeneverbes die ik op ’n lichte verhoging heb geplant, tussen ’n paar grote stenen die nog ergens rondslingerden. Dat was zo’n spontaan idee waar ik geen weerstand aan kon bieden, maar waarvan ik niet weet of ik ’t volgend jaar ook nog leuk zal vinden – ik kan zo gefocust raken op details dat ik ’t grotere beeld pas weken of maanden later kan zien. Afijn, als ’t niks blijkt te zijn is ’t ook zo weer vervangen door wat anders. Ik troost mezelf in zulke gevallen altijd maar met de gedachte dat ’n bos bloemen méér kost, en die gooi je na ’n paar weken zéker weg.

  • #27569
   Ian
   Bijdrager

   Mooi! Ben benieuwd wat jij van het “verlandingsproces” gaat vinden.

  • #27599
   Anoniem
   Inactief

   Dat ziet er leuk uit, Pientje!
   Die zinken teil en zinken emmers/potten geven echt een leuk sfeertje aan de tuin, vind ik.
   Als je t.z.t. het middenperk in je tuin toch een beetje saai gaat vinden, kun je er ook altijd nog voor kiezen om slechts enkele hogere planten daar tussen te zetten.
   Dat kan ook heel mooi staan, tussen de lage plantjes, en dan kun je ze zo neerzetten dat je toch het zicht op de vogeltjes blijft houden.
   Maar dat is zomaar een ideetje hoor. 😉

   Je tuin wordt steeds leuker en gezelliger! 🙂

  • #27957
   Ian
   Bijdrager

   Bezoek gehad van drie nachtvlinders die mijn werklampje en warme laptop kwamen bezoeken na de “Wettersturz” van afgelopen avond.
   Eén daarvan was een “Huismoeder”.


   Huismoeder

   Die is vast erg geschrokken van mijn hut…
   Morgen weer even alle ramen openen.

  • #28153
   pientje
   Bijdrager

   Ik ben er uit, denk ik. Na lang wikken en wegen en eindeloos snuffelen op ’t internet is mijn (bijna 😉 ) definitieve keuze gevallen op roos Easlea’s Golden Rambler en clematis Emilia Plater

   Allebei sterke, ’n beetje ruige klimmers die ’n groot oppervlak kunnen bedekken (handig, want in de kippenren is maar één goede plantplek beschikbaar, en van daaruit wil ik ’n zo groot mogelijk deel van de schutting laten begroeien ) Ze bloeien als ’t goed is ongeveer tegelijkertijd, midden in de zomer als de tuin ’t belangrijkst voor me is. En ik vind de combinatie van kleur en bloemvorm echt fantastisch. De clematis is ondanks z’n redelijk grote bloemen geen grootbloemige soort maar een viticella-type : minder gevoelig voor verwelkingsziekte, en niet zo aanstellerig mooi. De roos (sterk geurend, altijd ’n pré) heeft, vind ik, dezelfde zorgeloze uitstraling met z’n hangende, wat flodderige bloemen aan lange soepele takken.

   En nu maar wachten tot ’t maandelijks schip met geld binnenkomt, en hopen dat m’n uitverkorenen dan nog verkrijgbaar zijn, want ’t zijn geen van beide soorten die je in ’t gemiddelde tuincentrum aantreft….

  • #29054
   Anoniem
   Inactief

   Had gisteren nog wat basalt split gekocht, voor rond de regenpijp onder het balkon.
   Zie een prijs op internet staan, wat ik stukken duurder vindt dan het tuincentrum.
   Weet ook niet of het incl. of exclusief bezorgkosten is, aan de massa denk ik zonder.

  • #29403
   Anoniem
   Inactief

   Zie verschijnde dode egels lang/op de weg.
   Die zoeken nu een beschutte plek voor in de tuinen op.

  • #30246
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Alle planten/potten uit de tuin opgeruimt..wat
   hebben we daar lang van kunnen genieten..:)..
   nu wat warm kleurige roodachtig heide in de
   ronde cementen bak en in een oude metalen ook
   ronde soort ketel gedaan..wat staat dat prachtig 🙂
   ..fleurt meteen de kale tuin weer van op :)..
   vijver is aangelegt..de fontein en waterval zijn
   geplaatst..en het bruggetje is klaar..de keien zijn
   om de vijver gelegt..de beplanting doen we in het
   voorjaar..wel plaatsen we nog een tijdelijk verlichtings
   punt bij de vijver die in het voorjaar wordt vervangen
   door een oude lantaarnpaal..we willen n.l niet dat de
   visite in het donker in de vijver belanden..lol :)..

  • #30261
   Anoniem
   Inactief

   Joyce, Kan Kleine G. in de vijver rond varen? Zijn lengte is 2,8 meter.
   Schrikdraad vind je geen goed idee, om bezoek uit de vijver te houden? 😉
   Ik denk wel mee, of het een goed idee is …

   Zo Taxusstekjes in de tuin planten, die ik van moeder heb gekregen.

  • #30617
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Nou nee Habets gaat niet lukken..haha
   ik zie het al voor me 🙂

   Men valt niet zo maar in de vijver..maar
   luitjes die te diep in het glaasje hebben
   gekeken moeten wel oppassen..lol :):):) haha..
   Schrikdraad hah..laten we dat maar niet doen..

   Nu ook een paar potten met viooltjes geplaatst..
   ziet er voor de herfst/winter vrolijk uit..

   Wordt het kouder dan nog wat voer voor
   de vogeltjes onder de kapschuur maken..

  • #34453
   Anoniem
   Inactief

   Denk dat ik in de voortuin duiven heb, die een nest daar hebben.

   In de achtertuin zijn de koolmezen, de woning aan het keuren.
   De woning zit al jaren te wachten, op goedkeuring voor bewoning.
   Het huisje is wel gekocht, bij hun vereniging.

  • #34695
   Anoniem
   Inactief

   Bezig om de Kardinaalsmuts te verplaatsen in de achtertuin.
   Wil hem wat verder van het terras hebben staan.
   Met een spanband van 5 ton, de stuik scheef getrokken.
   De paal naast de tuindeur kon nog geen 200 kg. hebben.
   De volgende keer dwars op de tuin gaan trekken.
   Kon op foto’s niet zien, welke schuttingspalen minder diep zitten.
   Er loopt een kabel, onder een paal.

   • #34703
    Ian
    Bijdrager

    ’s Meer “grondwerken” dan tuinieren?

    • #34713
     Anoniem
     Inactief

     Wil zo veel als mogelijk grond aan de kluit laten zitten,
     om de overlevingskans van de struik te verhogen.
     Deze machine kan niet in mijn achtertuin komen.

  • #34743
   Anoniem
   Inactief

   Hij staat nu op zijn plek. Hij had wat dieper gemogen.
   De grond nog glad strijken, met een hark.

  • #35196
   pientje
   Bijdrager

   Gisteren de tuin gesproeid. Nog nooit eerder gedaan, zo vroeg in ’t jaar. Maar ik zag zo op tegen de stofboel bij ’t omwoelen van de kippenren dat ik besloot om van tevoren eventjes te sproeien. En toen ik tòch de tuinslang had uitgelegd bedacht ik dat ik ook wel even de rest van de tuin en de potten kon meenemen. Scheelt weer ’n hoop gesjouw met gieters. En daarna rook ’t zo heerlijk fris in m’n tuintje dat ik nog geen zin had om naar binnen te gaan. Ben toen, dwars tegen de planning van de dag in, allerhande andere tuinkarweitjes gaan doen. Ook nuttig, en véél leuker dan stofzuigen 😉

  • #35652
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Voorjaar :)..vandaag weer een rondje onkruid
   tussen de tegels/stenen weg gehaalt..nog èèn
   ronde te gaan dan is het voorste gedeelte tuin
   klaar..en dan weer met de gieter water/azijn rond
   en dan doooor naar 2e gedeelte tuin om ook vrij
   te maken van onkruid..vriend heeft daar de betegeling
   voor onder het zwembad bijna klaar..hij is een
   echte tuinder..is zijn beroep mis gelopen zeg ik
   wel eens..hovenier/klusjes man..is van alle markten
   thuis..hij geniet er dan ook echt van :)..by the way
   ik ook..dat hebben we wel gemeen :)..

  • #35771
   Anoniem
   Inactief

   Heb bewoning in de achtertuin,
   heb door de snelheid nog niet kunnen zien wie, Koolmees of Pimpelmees?
   Laatst nog een kat/poes op gewezen, dat die niet welkom is in mijn tuin.

   • #35780
    Anoniem
    Inactief

    Het zijn Pimpelmezen.
    Net nog in de tuin koffie gedronken en een ijsco gegeten.

  • #35775
   pientje
   Bijdrager

   Bij mij zijn de jonge (kool)meesjes begin deze week uitgevlogen. Eentje zelfs vanuit mijn hand! Ik dacht dat ’t nestkastje al leeg was, maar toen ik ’t openmaakte bleken er nog twee kleintjes in te zitten. Een daarvan vloog onmiddellijk weg, ’t andere heb ik (foei pientje!!) even opgepakt omdat ’t zo onweerstaanbaar was. Heel even heb ik ’t vast mogen houden en toen… frrrt, daar ging ’t, de wijde wereld in…. Poes Sannetje was ook in de tuin, maar gelukkig net even wat anders aan ’t doen.

  • #36071
   Anoniem
   Inactief

   De Pimpelmezen zijn nog druk aan het voeren.
   Als ik een poes/kat zie, heeft die twee keuze;
   1) Vrijwillig mijn tuin verlaten
   of
   2) Met een waterstraal mijn tuin verlaten.
   (Wat niet altijd raak is)

   De struiken in de voortuin gesnoeid.

   Had een klokhuis van een peer, in de voortuin liggen.
   Een vrouwtje Merel vond het wel goed smaken.
   Ze hield geen 1,5 meter afstand van mijn,
   denk eerder 80 centimeter.

   Gisteren nog een kluit, bij de parkeerplaats weg gehaald.
   Van een stekelstruik {echte christusdoorn (Paliurus spina-christi)?}.

  • #36080
   sASkia1954
   Bijdrager

   Gisteren voor het eerst dit jaar even op het terras van mijn “achtertuin” gezeten. In deze tijden wordt het voor mij aantrekkelijker om er daar toch maar eens iets van te gaan maken en er vaker te gaan bivakkeren, dus afgelopen weekend de eerste actie ondernomen.
   Het probleem daar is nl dat ik om de flat heen moet lopen om er te komen, omdat ik geen achteruitgang heb(de historie ligt een jaar of 10 geleden en zal ik nu maar even laten voor wat die is). Ik had er eerst een schommelbank staan, zodat ik er alleen de kussens en mijn boek en/of eten en drinken heen hoefde te slepen. Toen de schommelbank terziele was werd het me teveel gedoe om steeds nog meer spullen om het huis te moeten dragen.
   Nu heb ik er dan toch 2 stapelstoelen(die tot vorig jaar mijn eetkamerstoelen waren), 3 plastic klapstoeltjes, een inklapbaar kampeertafeltje en een klein opklaptafeltje neergezet, compact onder een hoes die ik daarvoor heb aangeschaft.
   Wat ik gebruiken wil haal ik er snel onderuit en verder staat het behoorlijk weervast. Nu maar hopen dat al dit oude spul niet aantrekkelijk genoeg is voor anderen om het er weg te halen… Dat weet je hier maar nooit, want de afgelopen 15 jaar is er een tuinbeeld ontvreemd en twee keer een GFT-box(waarna mijn GFT dus maar bij het restafval gaat; het hele aangifteproces enz kostte me teveel ergernis voor een derde poging)
   Hoe dan ook: het was fijn om gisteren toch weer eens even met een sudoku achter mijn eigen flat te zitten 🙂

  • #36088
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Ja heerlijk weer buiten te kunnen leven 🙂
   genieten van de tuin vijver de visjes en
   de vogels..en ook hier onze kat boodi die
   er ook van geniet..en we ook hem in de
   gaten moeten houden..meneertje zit wel eens
   op de brug te gluren naar de goud visjes..
   of loopt over de keien om wat water uit de
   vijver te sloeberen..iets wat hij heerlijk
   vindt..hij is ook verzot op regenwater..
   ik weet niet of jullie katten daar ook
   verzot op zijn?..er zijn verschillende
   plekjes om te zitten in de tuin..er is
   veel groen..de vogels komen wel..ook zijn
   er eekhoorntjes..aan èèn kant zien we bomen
   aan de andere kant niet..en daar willen we
   er ook een paar zetten..rondom groen..wij
   genieten enorm :):)

  • #36229
   Anoniem
   Inactief

   Denk dat de Pimpelmezen zijn vertrokken.
   Maar het nest open maken of er nog iets is achter gebleven.

  • #36251
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Dat moeten wij ook..nestkastjes controleren..
   er zit nog wel ergens een nest..in de heg of
   boom..we horen de jonge vogels..morgen eens
   kijken of we zien waar de ouders heen vliegen
   zo kunnen we beetje de kat in de gaten houden
   die toch heel veel in de tuin is..zijn domein heh
   vanavond getippel van 1 van de duiven op de
   kapschuur waar ik aam de koffie zat..de kat zat
   bij me en die is snel..dus meteen ik in de benen :)..

  • #36270
   pientje
   Bijdrager

   Denk dat mijn mezenkastje voor de tweede keer in gebruik is genomen. Poes Sannetje heeft gelukkig niet erg veel interesse in vogeltjes – ze gaat liever achter vliegen en kevers aan. En, inderdaad, ze drinkt dolgraag water uit van alles behalve de reguliere drinkbakken die her en der in huis staan. De vijverteil natuurlijk, maar ook de vogeldrinkschaal op standaard, waarvoor ze zich staand op haar achterpootjes helemaal moet uitrekken om erbij te kunnen. Dat ’t ding daarbij wel eens omvalt en ze een onverwachte douche krijgt lijkt haar niet te deren. Hoe meer moeite ze er voor moet doen, hoe begeerlijker ’t water is, lijkt ’t wel!

   Ben, tussen ’t ‘verhuizen’ door druk bezig geweest met mijn pottentuintje. Heb er ’n aantal bladplanten en siergrassen in roodbruin en geelgroen tussen gezet, waardoor ’t er zelfs kleurig uitziet als er niets bloeit. Bovendien vormen ze ’n mooie achtergrond voor wat er wel bloeit. In wacht nog op twee hosta’s met heel bijzonder blad en ’n geelbonte artemisia ter vervolmaking van ’t plan…

  • #36283
   Anoniem
   Inactief

   Het nestkastje vandaag open gemaakt. Er zat 1 eitje in en
   had het idee van een lijk. Er zaten ook al maden, onder het nest.
   Het eitje is in de tuin gevallen, de rest in de GFT-bak gedaan.
   Het nog nagespoeld met azijn.

   Een spin vond het ook een goede plek, om te wonen.

  • #36404
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Wij zijn duidelijk te druk..vogelkastjes
   nog niet nagekeken (:..we horen overigens
   de jonge mussen nog..in de heg :)..en er
   vloog een vlaamse gaai rond..we zijn wel
   benieuwd of we die nog weer zien..

   *Nestkastjes maken wij leeg..vervolgens doen
   we er een prop kranten in en een vuurtje erbij
   bacterieen weg.

   Wel de vijver meer aan geplant..water planten
   en oever plantjes..en de vijverpompp wat aan
   gepast..deze plonste in plaats van kabbelen..
   dat is heel wat aangenamer :)..

  • #36407
   Anoniem
   Inactief

   @Joyce, Wel op je woorden letten.
   Hoe weet je dat het een Vlaamse Gaai is en geen Nederlandse Gaai?
   Rond begin 2015 is de naam gewijzigd. (Bron: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20150225_01549874/vogeloorlog-met-noorderburen)

   Zie de duiven niet meer in de voortuin.

  • #37064
   Anoniem
   Inactief

   Nog een stuik met doorn´s gesnoeid, bij de parkeerplekken.
   Een vrouw die daar woont, was er niet blij mee.
   Heb gezegd dat ik niet blij ben, met de doorn´s aan de struiken.
   Is ook een stuk wat de gemeente niet gesnoeid heeft,
   de laatste keer.

   Op woensdag wordt de gft-bak weer geleegd.
   Kan dan de struik op de erfscheiding doen.

  • #37073
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   @Habets..vriend zei vlaamse Gaai Habets..
   nederlandse gaai?..hmm die bestaat
   dus ook?..(ik klik niet op de link
   nu..dan lig ik er uit!..

   Bezig met een water val..3 stenen op elkaar
   grote specie-kuip met water gevult..daar een
   rooster op..en de 3 stenen..maar wil nog niet
   zoals we willen..water is te snel weg..misschien
   een grotere kuip..of het hoekje waar deze komt
   vijverfolie in maken..de waterval plaatsen..
   stenen terug er in..het water er in..gezien
   op Pinterest..we gaan het zien :)..

  • #37078
   Anoniem
   Inactief

   @Joyce,
   Hebben ze de waterval niet gefotoshopt? Daarmee kun je dingen mooier maken.

   Je hebt nu alleen nog GAAI,
   zonder lands aanduiding.

  • #37098
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Nee ga ik niet vanuit..maar
   gebeurt idd wel vaak..@Habets..

  • #37120
   pientje
   Bijdrager

   Hier zie ik ook wel eens een gaai (Vlaams of anderszins), maar de alomtegenwoordige eksters pesten ‘m weg. Heb er ’n aantal maanden geleden zelfs eentje dood gevonden waarvan ik vermoedde dat-ie was aangevallen door eksters. Rotzakken zijn dat! Grappige rotzakken, maar toch…

  • #37323
   Anoniem
   Inactief

   Mijn achtertuin is lid geworden van de SP.
   Hoe hun embleem er terecht in is gekomen
   Alleen de PvdA is ook een tuin liefhebber?

  • #38114
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Hmm ik las even terug anoniem/Habets..
   die wordt wel gemist hoor :(..hopelijk
   gaat het goed met hem!?

   Het riet heeft al vele pluimen..de herfst
   is al begonnen..al enige plantjes weggedaan
   nu de tuin met de weken winterklaar maken..
   over een aantal weken wat kleurige heide
   planten scoren die fleuren de tuin wel weer
   op..winterviolen..en misschien nog wel
   bolchrysanten :)..we zouden nog warme najaars
   dagen krijgen maar dit is nu weer in twijfel
   getrokken..laten we het zwembad toch nog maar
   even staan..we gaan het zien..september kan
   nog zo mooi zijn :)..
   zwembad nog even staan..

  • #38954
   pientje
   Bijdrager

   Ben bij de renovatie m’n lievevrouwenbedstro kwijtgeraakt. Dat kwam nog uit ons Mam d’r tuin, en hoewel werkelijk niemand mij van enige gevoeligheid kan betichten, over plantjes wil ik nog wel eens sentimenteel worden. Dat heeft toch iets diep symbolisch, zo’n levend organisme dat al tientallen jaren ‘in de familie’ is. De prachtige tuin van ons Mam (Twee keer ’n prijs mee gewonnen!) is door de nieuwe bewoners van haar huis compleet gerooid, maar veel van haar plantjes leven bij mij verder. En bij m’n broers en zus gelukkig ook, want aan hen heeft ze destijds eveneens met royale hand haar teveel aan ‘woekeraars’ uitgedeeld/opgedrongen. Ze kon namelijk slecht iets levends weggooien, ons Mam 😉 Nu krijg ik ’t lievevrouwenbedstro van hen weer terug en over ’n paar seizoenen groeit ’t hopelijk weer overvloedig in mijn moeilijke voortuintje tussen de maagdenpalm, ’t longkruid en de geranium macrorhizum – ook allemaal van dat taaie armeluisspul waar ze haar tuin-carrière mee begon en dat ze later voortdurend moest inperken en dus uitdelen. Mooie gedachte, toch?

  • #38955
   Ian
   Bijdrager

   Die “Moeder” Natuur toch…

  • #38960
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   Sinds vorig jaar juni woon ik in een paleis, ja, echt wel …..
   Alleen moet ik wel huur betalen ……
   Mijn paleis heeft nu voor de 2e keer een zwambad op het balkon ….. maandag komt er iemand vor een afspraak, misschien maar even aan die persoon vragen om het zwembad te ontstoppen ……. Het water zal niet naar binnen lopen, daar ben ik niet zo bang voor, maar het mag echt wel afgevoerd worden ……

  • #38964
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Jammer dat het niet zomer is..
   dan kon je lekker pootje baden
   in de zon 🙂

  • #38975
   pientje
   Bijdrager

   Jij bent me d’r een Joyce… Pootje baden op ’t balkon

   Op de hoek van onze straat ligt al weken ’n enorme berg bakstenen, puin, hele en kapotte stoeptegels in alle soorten en maten en wat er verder maar aan steen en beton moest worden weggehaald uit de tuinen van ’t blok vóór ons, teneinde de nieuwe schuttingen te kunnen plaatsen. Heb er vandaag alle nette halve stoeptegels uitgevist, plus ’n paar van die ouderwetse stoepranden, en daarmee ’n langgekoesterde wens in vervulling laten gaan : een rand van rechtopstaande tegels gemaakt langs ’t pad in de voortuin. Dat is handig, omdat ons pad zeker 10 cm. lager ligt dan de grond ernaast. Ik had dat probleem (niet!) opgelost door de border schuin te laten aflopen naar ’t pad, maar dat was niet bevorderlijk voor de waterhuishouding van de toch al zo droge grond. Door ’t randje ligt de border nu vlak en is water geven niet meer zo’n sisyfusarbeid.

  • #38976
   Coverl@dy2
   Bijdrager

   @ Joyce …. :ikligineendeuk:

   Het waterpeil is inmiddels wat gedaald gelukkig 🙂

  • #38982
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   @Piente @Coverlady..Yep..meestal zitten er ook voordelen aan haha:)

   Betreft stoeptegels..wij hebben van halve stoeptegels
   verscheidene borders gemaakt door ze op te stapelen..
   en met de gebroken kant naar de zicht kant..hier en
   daar een grond kruiper neer gezet lijkt erg mooi..en
   we werken met grind en veldkeien..past mooi bij elkaar.

  • #41211
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Yesss :):) de terras kachel hangt
   in de kapschuur :)..kunnen we mooi
   gaan gebruiken in de lente-herfstweek
   die we voor de boeg hebben..

  • #41444
   pientje
   Bijdrager

   Vandaag ’t laatste van 5 (vijf!) bamboe plantenklimrekken in elkaar gefabrutseld. Alle klimplanten hebben nu zo’n simpele maar effectieve constructie om ze tegen de schutting omhoog te leiden. Voor de clematissen heb ik de bovenliggende stokken horizontaal geplaatst, bij de Toscaanse jasmijn en de kamperfoelie staan ze verticaal, zodat die zich zonder verdere hulp omhoog kunnen winden.

   In de voortuin heeft (een deel van) de clematis jouiniana tegen alle verwachting in de kaalslag van de renovatie overleefd dus die heeft ook zo’n praktisch klimrek gekregen. Word ik altijd weer zo blij van hè, dood gewaande planten die ’t dan tòch weer gaan doen. Die zijn me vaak dubbel zo lief dan planten me toch al zijn…

  • #41468
   sASkia1954
   Bijdrager

   Vandaag ontbeten, geluncht, gezeten en genoten op mijn balkon 5 hoog(= de hoogste verdieping. Het is er nu nog niet te heet, op het zuiden, dus heerlijk. Het is niet zo riant als binnenshuis, maar er is wel veel meer aan natuur dan ik me had kunnen voorstellen toen ik verhuisde. Daar zal ik nog wel eens meer over schrijven, maar nu gebruik ik mijn tijd liever om hier de lente te beleven 😉

  • #41592
   Anoniem
   Inactief

   Fijn dat je het zo naar je zin hebt, sASkia!

  • #41596
   sASkia1954
   Bijdrager

   Ja, als er iets is waar ik geen spijt van heb dan is het mijn verhuizing wel
   🙂

   • #41609
    Anoniem
    Inactief

    Super sASkia!
    Lekker van genieten!

  • #41598
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Dus een fijn stekje weer gekregen

   @Saskia
   🙂 geniet er lekker van!

  • #41599
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Ook wij genieten enorm..plantjes gepoot
   alles in bloei..nu bezig met het vorige
   oude prieel..die gezet is op de verhoging
   die we al hadden..is nog in heel goede staat
   dakplaten vernieuwd..eronder van dat 4
   kante fijne ..hoe noem je het..betongaas
   opgehangen waar we de druivenplant door
   laten groeien..en nu aankleden met wijn
   boomstammetjes eronder..wijn-accecoires?
   weet alleen nog niet wat..en er was al
   enige beplanting wat blijft..waaronder
   een soort riet..voorste rand verder een
   opgehoogde bak van door midden geslagen
   toittoir tegels..en de grove kan naar
   buiten waar zaaaigoed in zit..dat wordt
   ook weer een mooi hoekje..wij zijn blij 🙂
   en..het bad staat..al genoten afgelopen
   dagen..en zeker fijn voor half midden a.s
   week wanneer we de 30 grd aan gaan tikken
   dat wordt op tijd het werk afmaken en dan
   lekker badderen/siesta..en genieten van
   onze tuin :)..

  • #41608
   pientje
   Bijdrager

   Heerlijk lijkt me dat Joyce, zo’n zwembad. Is ’t opzetten en afbreken niet heel veel werk? En moet je ’t handmatig schoonhouden of zit er ’n filtersysteem op? Niet dat ik er plek voor heb hoor, in mijn vijf-bij-tien-meter-standaardtuintje, maar ’n mens mag dromen hè 😉

   Hier mijn Potten’tribune’ in diepe schaduw Dat wordt al wat… De rest van de tuin staat voornamelijk vol jonge aanplant, met hier en daar ’n volwassen exemplaar dat ik heb weten te redden uit de renovatiekaalslag. Diverse planten die ik vorig jaar nog in potten had hebben nu ’n plekje gevonden in de geheel nieuw aangelegde border . Die is ongeveer twee bij twee meter en krijgt zo’n vier uur per dag volop zon. Da’s niet bijster veel, maar toch doen salie en kattekruid ’t er prima, evenals de onvolprezen Geum Mai Tai Die vind ik, ondanks dattie bij mij natuurlijk aanzienlijk minder rijk bloeit, zo mooi dat ik er nog ’n paar heb bijgekocht. Plus ’n aantal diep-oranje soortgenootjes, die al net zo fraai combineren met ’t blauwpaars van salie en geranium en het lila van ’t kattekruid.

  • #41611
   sASkia1954
   Bijdrager

   Mooi hoor!

  • #41614
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   Zeker mooi @Pientje!..is genieten 🙂

   Zwembad opzetten/afbreken doen we samen..
   en zetten we op een foam ondervloer..dat
   zijn allemaal matjes foam die je in elkaar
   legt en ja er zit een pomp in..en als je
   het bad bij houdt..bepaalde meet regels hand
   haaft..daar naar handelt..en s`vonds met
   het netje even rond gaat..het vervolgens
   afdekt met zeil heb je het hele seizoen er
   plezier van..het bad is 2×3 en 0.75 hoog..
   er zijn ook kleinere zwembadeb..de pomp
   gaat aan van 20.00 – 08.00..

  • #42335
   Joyceoutdoor
   Bijdrager

   De tuin is weer winterklaar..bloempotten
   geleegt/opgeruimt die nog opgeruimt moetn
   worden..snoeiwerk gedaan..en wat hadden we
   een prachtig lang najaar..dat was genieten!

Weergave van 286 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.