Autisme, AS (ASS)

 • Dit onderwerp bevat 41 reacties, 18 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren geleden door Anoniem.
Weergave van 40 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #1995
   Anoniem
   Inactief

   Heb hier ook de afkorting AS gebruikt, i.p.v. ASS. Is het niet de medici, die bepalen dat het een “stoornis” is? Als de “buitenwereld” er mee zou kunnen omgaan, dan is het een verrijking voor de maatschappij.

   Laatst nog naar een theehuis geweest en genoten hoe het er aan toeging.

  • #1996
   Reiziger
   Bijdrager

   @Dat is heel mooi gezegd, Habets!
   De maatschappij zou heel rijk worden als ze wat toleranter zou zijn en minder in hokjes zou denken.

  • #2016
   pientje
   Bijdrager

   Ik ervaar mijn autisme zelf als een stoornis. (Tenminste, zodra ik me in ‘de maatschappij’ begeef, in m’n eentje thuis heb ik nergens last van 😉 ) Ik heb heel duidelijk ’t gevoel dat ik op sociaal en emotioneel gebied niet kan meekomen, dat ik dermate anders in elkaar zit dat ik op die vlakken geen gelijkwaardige partij ben voor ‘gewone’ mensen. Dat is ook altijd zo geweest, lang vóór ik wist dat ’t AS was waar ik aan lijd.

   En ja, ik ‘lijd’ echt onder mijn anderszijn, al word ik er wel steeds beter in om de pijn tot ’n minimum te beperken.

  • #2018
   star
   Bijdrager

   Vreselijk altijd, dat gedenk in hokjes.

   Herken het maar al te goed pientje.

   Het zou zeer zeker een verrijking zijn, waneer iedereen in zijn of haar eigen waarde wordt gelaten.

   Maar tegenwoordig lijkt dat niet meer mogelijk. De mens wordt steeds egoistischer. Zo jammer en dat doet de maatschappij beslist geen goed.

  • #2082
   koos
   Bijdrager

   Dat wij als cliënten in hokjes geplaats worden is niet leuk.Maar in de GGZ moet dit van de Zorgverzekering.Dit zei de psycholoog van mij.Ja niet alleen de hulpverlening doet dat,maar ook de maatschappij.Dat klopt.Hoewel ik doe er niet veel meer op uit.Grotendeels heb ik mij daar al lang bij neergelegt.

  • #2222
   Madelon
   Bijdrager

   ik heb ook ass en loop op het moment vooral tegen mijn (sociale) angst aan, dan wordt mensen ontmoeten wel erg lastig. en iemand ontmoeten is wel handig als je een relatie wilt 😉

  • #2693
   Coerd
   Bijdrager

   Ik heb ook een hele lichte vorm van autisme. Maar ik kijk toch liever naar mijn mogelijkheden dan naar mijn tekortkomingen, want dat gedenk in hokjes word ik ook stront ziek van. Mensen met een beperking worden heel gauw in een hokjes geplaatst, alsof mensen zonder beperking zo perfect en volmaakt zijn.

   De maatschappij waar wij in leven moet eens goed beseffen, dat ook mensen met een beperking, net als ieder ander talenten en mogelijkheden hebben. Eigenlijk zou iedereen in individuen moeten denken in plaats van hokjes, want elk mens is uniek, met ieder zijn/haar eigen beperkingen en kwaliteiten. Dat zou het leven een stuk makkelijker maken.

  • #4668
   LittleBear
   Bijdrager

   Herkenbaar Pientje. En daarnaast veel dingen zo anders willen doen. Mij maakt het ook allemaal zo verdrietig. Bij mij is het net andersom; Heb ik alles altijd kunnen verstoppen en mooi weer spelen, nu komt al het grote verdriet van alles en nog wat steeds meer los, met vele tranen.

  • #4670
   skippiebal
   Bijdrager

   Zat laatst in een praatgroep autisme.
   Wat me opviel had iedereen daar gestudeerd, een (veel leiding gevende) baan en vrienden, zelfs relatie en enkeling een kind.
   Dus aardig succesvol lijkt mij.
   Ik merkte niks van autisme want ik heb het zelf namenlijk niet.
   Maar mocht deelnemen of ik herkenning vond.
   Nou eigenlijk niet dus, ik ben niet zo succesvol als die mensen in die groep daar!
   Eigenlijk viel ik best van m’n stoel.
   Ps. Het waren allemaal mannen. Ik herkende eigenlijk maar dingen in de enige vrouw die er zat. Ze wilde dolgraag contact en snapte niks van contact maken. Ze sprak ook over een doodswens.

  • #4673
   pientje
   Bijdrager

   Hihi Skippi, maatschappelijk succes is niet echt een kenmerk van autisme hoor, ook al zijn er best mensen die inderdaad ondanks, of zelfs dankzij hun autisme dat succes weten te bereiken. Misschien dat zo’n praatgroep vooral die mensen aantrekt omdat zij, in tegenstelling tot veel andere autisten, kunnen functioneren in een groep?

   En ja, de maatschappij tolereert bepaalde autistische kenmerken nu eenmaal eerder in mannen dan in vrouwen, en dus is ’t voor een man met autisme wat makkelijker om te slagen. Van mannen wordt immers niet verwacht dat ze zich inleven in ’n ander? En dat ze met een zekere mate van geobsedeerdheid hun eigen interesses volgen wordt in mannen veelal aangezien voor ambitie, terwijl vrouwen die zo in elkaar zitten al snel ’t stempel ‘egocentrisch’ of zelfs ‘egoïstisch’ krijgen opgedrukt.

  • #4674
   Cash88
   Bijdrager

   Dat hun toevallig succesvol zijn zegt ook niet heel veel eigenlijk.Autisme komt in zoveel verschillende vormen voor ieder geval is weer uniek wat dat betreft.

  • #4675
   LittleBear
   Bijdrager

   Ik voel me ook altijd zo’n nobody als ik voor de zoveelste keer zulke opgeleide mensen met autisme om me heen heb..Ik vind het een vreselijk gevoel, alsof zelfs dara geen mensen zijn waarmee ik mee kan optrekken.

  • #4678
   Anoniem
   Inactief

   Ik voel me ook altijd zo minderwaardig ten opzichte van de maatschappelijk meer geslaagde mensen met autisme. Ik heb zelf ook wel een goede opleiding, maar ik ben maatschappelijk juist totaal mislukt, geen baan, kan nog geeneens auto rijden etc. Ik snap ook niet goed hoe mensen met autisme voor een kind kunnen zorgen.
   Ik functioneer over het algemeen ook niet goed in praatgroepen, klap dan meestal volledig dicht. Denk dat zo’n praatgroep niet echt representatief is voor het algemene beeld van autisme.

  • #4679
   Anoniem
   Inactief

   @skippibal, Ik zit zelf ook in een gespreksgroep. Heb zelf geen leidinggevende functie en 2 zit in het middenkader, de rest op de werkvloer. Er kunnen veel verschillen zijn, tussen gespreksgroepen.

   Als je meer wilt weten, dan zie ik dat wel.

   P.s. Ben wel leidinggevend op mijn boot. 😉

  • #4681
   pientje
   Bijdrager

   Tobbertje, ik ben in maatschappelijk opzicht ook totaal mislukt. Heb geen baan, kan niet autorijden. In ernstige mate disfunctioneel als moeder (alleenstaand, ook dàt nog ) en partner. Maar me minderwaardig voelen ten opzichte van succesvolle autisten? Ik kijk wel link uit! Heb ik net, juist dankzij die diagnose, mijn minderwaardigheidsgevoelens ten opzichte van ‘gewone’ mensen goeddeels achter me gelaten, zal ik me daar ’n beetje inferieur gaan zitten voelen tegenover m’n eigen soort

  • #4942
   Anoniem
   Inactief

   Tobbertje, je minderwaardig voelen gebeurt alleen als je jezelf met anderen vergelijkt. als je puur en alleen naar jezelf kijkt zie je niet wat een ander wel kan en jij niet. dan heb je alleen oog voor je eigen talenten en kun je trots zijn op jezelf.
   het is in jouw leven namelijk helemaal niet belangrijk wat een ander kan, daar heb jij niks aan. daarbij laat die ander jou niet zien wat hij niet kan, en dat zou ook wel eens heel wat kunnen zijn.
   ik kijk alleen naar mezelf, naar wat ik kan en wat mijn behoeften zijn.

   op de tuin zeggen de mannen, ik heb zoveel kilo kool, zoveel kilo bonen, zoveel kilo aardbeien….
   en dan zeg ik, ik heb genoeg te eten

   succes

  • #4996
   Anoniem
   Inactief

   “Is het niet de medici, die bepalen dat het een “stoornis” is? Als de “buitenwereld” er mee zou kunnen omgaan, dan is het een verrijking voor de maatschappij.”

   ASS -is- een stoornis. Ik ervaar het persoonlijk als een stoornis als ik last heb van prikkels waar een gemiddelde mens geen probleem mee heeft, of als ik me verlies in details waar anderen geen waarde aan hechten.

   Aan de andere kant kan het ook een gave zijn, je ziet soms dingen die andere mensen over het hoofd zien of kan je concentreren op zaken die andere mensen saai en monotoon vinden.

   In mijn ogen is het niet aan de maatschappij om ASS kritiekloos te accepteren. De maatschappij als geheel hoeft zich in mijn ogen niet aan te passen aan een minderheid. Wel moet die minderheid met respect worden behandeld en worden voorzien van een omgeving waarin ze zich thuisvoelen.

   Dat idee van dat de maatschappij zich zou moeten aanpassen zie je ook terug in dat rare iniatief van een “prikkelloze” kermis waarbij de muziek wordt uitgezet. Maar wat doe je als prikkelgevoelige persoon in een omgeving waarvan de essentie is dat er veel prikkels zijn?

  • #5002
   LittleBear
   Bijdrager

   Mooi gezegd die eerste 3 alinea’s Jmb.

  • #5021
   pientje
   Bijdrager

   Ik vind me vooral in de laatste alinea van de (inmiddels helaas al weer vertrokken) schrijver van post #4996 : ik zit er niet op te wachten dat mensen me begrijpen, als ze me maar respecteren. En dat doen ze gelukkig ook haast altijd – misschien mede doordat ik geen gebrek heb aan zelfrespect?

  • #5819
   Anoniem
   Inactief

   Dit topic is misschien het best geschikt voor onderstaande info [zo niet, dan zou de admin het kunnen verplaatsen]. Regelmatig burengerucht moeten aanhoren in een slecht geluidssgeïsoleerde woning kan een kwelling zijn (is voor mij een kwelling). En een huurwoning ga je niet zelf isoleren. Dat is ook eigenlijk niet te doen omdat contactgeluiden via het beton van het plafond en de vloer ook je huis binnenkomen. Veel woningen zijn aan elkaar vast gebouwd (geen spouw), of die doos waar je in woont maakt contact met de dozen waar je buren inwonen en dat geeft contacttrillingen.

   Ik ben er pas kort geleden achter gekomen dat er koptelefoons bestaan die achtergrond geluiden met ‘antigeluid’ (..) neutraliseren waardoor je die achtergrond geluiden niet meer hoort. Ook muziek die door de muren heen klinkt. De meeste werken natuurlijk niét goed (getest bij de MediaMarkt). Die goed werkt daar betaal je ook het meeste voor. En ik ben er erg blij mee.

   Zo’n ding kan een verademing zijn voor iemand die last heeft van (buur-)geluiden (die ik nu gebruik werkt draadloos en de accu gaat 30 uur mee).

  • #5822
   Anoniem
   Inactief

   @Fuchsia, Mijn moeder heeft een koopwoning, waar ook door contact geluiden te horen is.
   Wat je ook schrijf: door gestorte vloer en dubbel dikke brandwerende muur (60 cm.)

   Thuis ook een huurwoning. Als ik een iets lees, zonder de radio aan kan de buren dan ook horen. Met radio aan vallen de meeste geluiden weg op de achtergrond bij mij.

   Met een vrijstaande woning heb je de minste kans, om last te hebben van je buren.
   Dat zal voor de meeste onder ons niet zijn weg gelegd.

  • #5948
   Anoniem
   Inactief

   Aan Fuchsia zou ik het volgende willen vragen: welke koptelefoon met ‘noise cancelling’ heb je gekocht? (Hopelijk wordt het niet als reclame-uiting beschouwd.) Het is sowieso een erg interessante tip, dank je wel. Ik ben ook benieuwd of je na verloop van tijd ook van die ontzettend warme oren krijgt? Het klinkt zo wel grappig, maar in de praktijk vind ik dat best vervelend. En zijn er ook brillendragers die last hebben van brillenpootjes die in de huid gaan drukken? Oordopjes vind ik geen optie.

   Zijn er meer mensen met ASS die continu schipperen tussen last ervaren van van alles en nog wat, hier iets aan willen doen, maar jezelf ook niet de hele tijd een zeikerd willen voelen?

  • #5954
   Anoniem
   Inactief

   Dag ‘Indeverte’, ik zal je in een privebericht meer informatie sturen.
   Voor dit forum, het is de duurste koptelefoon met ‘omgevingsgeluid-‘cancelling die er bij MediaMarkt te koop is. Het kan zijn dat je een dergelijke koptelefoon ergens anders goedkoper kunt kopen.

   Ik heb er 350 euro voor betaald, dus serieus veel geld. Je zult dus dergelijke koptelefoons moeten vergelijken om voor jezelf uit te maken of je er zoveel geld voor over hebt. Daar krijgt je wel rust (akoestisch) voor terug.
   Een 2e reden om iets dergelijks in een winkel geprobeerd te hebben is weten wat je kunt verwachtten. Het zou jammer zijn wanneer je het gezochte model ergens goedkoop kunt kopen en het blijkt een kopie van dat product te zijn die niet dezelfde functionaliteit heeft (een miskoop dus).

  • #6084
   Anoniem
   Inactief
  • #6088
   Anoniem
   Inactief

   Als je in de omgeving van Apeldoorn woont, kun je iets drinken bij Wende coffee and drinks. Ze willen door heel Nederland, ook zo iets opzetten.
   Door heel Nederland heb je ook: iets drinken.

   In Belgie dit gevonden: Vanaf 18 jaar samenkomen en elkaar ontmoeten. Dit is voor jongvolwassenen, weet niet wat de maximale leeftijd is.

   • #9297
    Anoniem
    Inactief

    Hallo allemaal,

    Ik ben zelf tweemaal bij een bijeenkomst van Iets Drinken geweest. Deze club kan ik jullie zeker aanraden. Een groep van 15 personen kwam bij elkaar om sociaal te zijn. Op de avond zelf kan je wat drinken, een spelletje doen of mee doen aan een pubquiz.

    Meer informatie zie http://www.ietsdrinken.nl/

    Vriendelijke groet,
    Sander

  • #9276
   Anoniem
   Inactief

   autismetv, met autisme camoufleren
   Nu live te zien!

  • #11222
   Anoniem
   Inactief

   Autistic girls family asked leave attraction due ‘laughing clapping’.

   Die grot is dus ook verboden,
   voor personen die “lastig” zijn in de ogen van een andere.
   Het zat ook al in de naam van de grot.

  • #12685
   Anoniem
   Inactief

   Are you autistic?, uitgezonden op Channel 4.
   Het is niet ondertiteld.
   Je zou kunnen proberen bij RTL-Z, voor de ondertiteling, vanavond.

  • #15907
   Anoniem
   Inactief

   Vanavond naar een lezing: Autisme met vliegen geweest.
   Je vind er ook wat op Youtube > Autisme met vliegen.
   Je kunt voor 15 euro, op Schiphol een Autisme tour doen.

   Mail voor extra assistentie op Schiphol.
   Je kunt het beter bij de vliegmaatschappij aangeven,
   dan heb je ook na het landen hulp op je bestemmings vliegveld.
   Bij bepaalde maatschappijen kunt je het op hun site regelen of anders even bellen/ e-mailen. Dat dan wel 48 uur van te voren.

   Zal het ook nog in een ander topic plaatsen,
   het is voor meerdere leden die willen vliegen intressant.

  • #17938
   Anoniem
   Inactief

   De site Woon wijzer autisme.nl
   Het is de bedoeling, dat de site vijf jaar in de lucht blijf.

  • #21428
   Anoniem
   Inactief

   Na aanleiding van VN verdrag handicap, “Doel van dit verdrag is het bevorderen, beschermen en waarborgen van de mensenrechten van mensen met een beperking. Centrale begrippen in het verdrag zijn inclusie, persoonlijke autonomie en volledige participatie. In het verdrag is aangegeven wat de overheid moet doen om ervoor te zorgen dat de positie van mensen met een beperking verbetert.”

   De volgende krantenartikelen zijn er over geschreven, na aanleiding van Koningsdag >
   AD; Prikkelarm kijken naar Koningsdag in Observant. en Trouw; Amersfoort regelt een koningsfeestje voor autisten fantastisch we hebben een soort loge.

   Mogelijk dat er bij feesten/ evenementen zo iet te regelen is, in jou buurt.
   Als je er zelf achteraan wilt gaan.

  • #23171
   Anoniem
   Inactief

   Kon het topic over boeken niet vinden,
   maar het past ook hier.

   De titel: Anders kijken naar autisme,
   onder titel: Comfortabel met een
   andere manier van zijn.
   geschreven door Merel Boogaard.

   Dacht eerst dat het een “vrouwen” boek was,
   maar het gaat o.a. over hooggevoeligheid en hoe kun je beter in je vel/ lichaam zitten,
   door je eigen pad te gaan.
   Bepaalde dingen zijn wel geschreven uit het
   vrouw zijn. Wat ik niet storend vind,
   omdat het maar een klein deel over gaat.

   Lees wel of andere personen het ook hebben gelezen en wat ze er van vonden.

  • #28288
   Anoniem
   Inactief

   Welkom op Autiminds (Youtube) 10:22 min.

   Voor meer informatie, zoek op internet.

  • #31026
   Anoniem
   Inactief

   Morgen op radio 1; De onzin van de autokeuringen voor autisten.
   Te beluisteren op zondag 1 december 2019, vanaf 19:30 uur.

   Zo’n vijfduizend mensen met autisme, moeten zich jaarlijks van het CBR laten keuren op hun rijgeschiktheid. Terwijl vaak wordt gezegd dat mensen met autisme juist hele goede chauffeurs zijn, ze houden zich namelijk aan de regels. Er lijkt dan ook helemaal geen wetenschappelijke grondslag te zijn om mensen met autisme op te roepen voor een medische rijgeschiktheidskeuring. Hoe kan het dan toch, dat autistische mensen gekeurd moeten worden wanneer ze opgaan voor hun rijbewijs?

   Zondagavond om 19:00 in Reporter Radio op NPO Radio1 met in de studio bijzonder hoogleraar autisme Wouter Staal van de Universiteit Leiden Wouter Staal, de directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme Karol Henke en D66 Kamerlid Rutger Schonis. (NPO radio 1)

  • #31099
   Anoniem
   Inactief

   Uitzending gemist; De onzin van de autokeuringen voor autisten.

   Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan of personen met ASS beter of
   slechter rijgedrag vertonen. Er is wel onderzoek gedaan, naar personen met een
   psychiatrische stoornissen in het algemeen. Waar uit blijkt dat 70% een verhoogd risico heeft, op een ongeluk o.a. personen die drugs en alcohol gebruiken.
   Hoe helder ben je dan nog?
   Vragen van de psychiater (p) aan een persoon 17 jaar met ASS (a);
   p) Gebruik je alcohol?
   a) Nee, want dat mag pas, nadat je 18 jaar bent geworden. (leeftijd bekent bij p)
   p) We doen een ogentest.
   Habets) Wat heeft een ogentest met ASS te maken?

   Op 16 december gaat de NVA met Gezondheidsraad praten.
   Op welk onderzoek heeft de Gezondheidsraad besloten,
   dat ASS gekeurd moeten worden.

  • #31100
   Ian
   Bijdrager

   ASS verwerd m.i. tot een soort van predikaat.
   Een sticker die men “ergens op” kan plakken.
   Daarmee ontstond m.i. een nieuw stukje wanbeleid.

  • #31999
   Anoniem
   Inactief

   Naar de film Hors normes trailer geweest. Het gaat in mijn mening er meer over, dat er een afvoerputje van de GGZ moet zijn. Wat er niet/slecht is en het kost te veel.
   De film is wel gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Jammer dat daardoor de hoog functionerend autist niet aanbod kan komen in de film. ;(

  • #32007
   Ian
   Bijdrager

   Inderdaad. “Het” autisme wordt nog te weinig gerespecteerd en onderscheiden.
   Autisme is een menswaardig gegeven.
   Kwestie van ermee leren omgaan.

  • #32070
   Anoniem
   Inactief

   Weet van mijzelf dat ik er ook last van heb, maar wat kun je er aan doen?

   Hebben darmen invloed op autisme? van AutismeTV, 42:02 minuten.
   Dus nog meer onderzoek en als je wil probeer dingen bij jezelf,
   ZONDER dat je eigen gezondheid in gevaar te brengen.

  • #32369
   Mod_Ian
   Moderator

   Tijdens de digitale voorjaarsschoonmaak trof ik een oud bericht aan van Gerard in het aangemaakte onderwerp “Autisme Humor” d.d. 06-12-2018.
   Ik heb het hier een goed plekje gegeven.

   In mijn vrije tijd, doe ik samen met mijn cabaret partner Prikkeltje aan Autisme Cabaret. We noemen onszelf: PrikkelVis. Dit is niet tegen mensen met mensen, maar over autisme en voor mensen die OF zelf Autisme hebben, OF anderzijds direct met autisme te maken hebben. (Denk aan: Hulpverleners, ouders, brusjes, partner etc). In die trant wil ik hier wat grappen ter uittesten neerzetten, die we bedacht hebben.

   Voorbeeld: Ik ben niet linkshandig, niet rechtshandig, maar ONhandig.
   Ik weet ook niet in hoeverre ik hier links van youtube filmpjes van ons mag plaatsen, want weet niet of dat reclame is en of ik er hier reclame voor mag maken.

   Wel heb ik een tip voor Autisme cabaret dat NIET van ons is: Fabian Fransiscus.
   Hij doet Professioneel aan Cabaret EN heeft Autisme. We kennen hem niet persoonlijk(, al zou ikzelf dat best graag willen).

   Link naar een interview met hem: https://www.nporadio2.nl/nieuws/24198/cabaretier-in-z-n-eigen-wereldje?fbclid=IwAR22tkCvN5QQPvJSb2B7tnzotCc9cLJtjrZNWxbkb12t2UegtnM8M3AUH18

   Een grap van hem: Ik leef graag in mijn eigen wereldje, want ik ken daar iedereen

   Meningen ze)k)er gewenst

   Mvg Gerard

  • #32862
   Anoniem
   Inactief

   Trailer Mind my mind.

   De film is vorig jaar uitgekomen en wordt nu nog,
   als een speld in een hooiberg gedraaid.

Weergave van 40 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.